Rangos elismerést kapott Fazakas Sándor teológus

Idén Fazakas Sándor teológusnak ítélte oda a rangos, 1986-ban alapított Karl Barth-díjat a Német Protestáns Egyházak Uniója. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Szociáletikai és Egyházszociológiai Tanszékének vezetője a reformatus.hu-nak úgy fogalmazott: Karl Barth maradandó érdeme, hogy határozottan óvott minden olyan kísérlettől, amely megpróbált a teológiából világnézeti eszmerendszert építeni.

A portállal megosztotta: a zsűri indoklásának lényege az volt, hogy a barthi teológia átformáló erejét következetesen igyekezett érvényesíteni a saját munkásságában, a híd szerepét próbálom betölteni a kelet-közép-európai és a nyugat-európai protestantizmus között, illetve elkötelezettséget mutatok a megbékélés iránt. Kiemelte: 

,,Óriási megtiszteltetés számomra, hogy nekem, egy magyar református teológusnak ítélték oda ezt az elismerést, hiszen eddig mindig csak az amerikai–angol, illetve a német–svájci nyelvterület tudósait tüntették ki ezzel a – valóban rangos – díjjal. Ezek szerint nem csak nekem van örömöm a teológia művelésében, mások is értékelik, amit elvégeztem.”

Hangsúlyozta: ,,ez persze feladatot is jelent, mert továbbra is párbeszédben kell maradnom azokkal, akik eddig megismerhették, követhették nemzetközi szakfolyóiratokban, konferenciákon, tudományos grémiumokban a németül és angolul hozzáférhető munkásságomat. Figyelemreméltó, hogy az odaítélő, vagyis a Német Protestáns Egyházak Uniója, amely több protestáns – mindenekelőtt evangélikus, református és egyesült, azaz „unionált” – egyházi örökséget foglal magában, nyitottságot mutatott a díj nekem ítélésével.”

A Karl Barth-díjat 37 éve ítélték oda először, azóta többek között Eberhard Jüngel, Hans Küng, Wolf Krötke, Wolfgang Huber és a princetoni Katherine Sonderegger kapta már meg.

Címlapkép: reformatus.hu/Zelenka Attila

'Fel a tetejéhez' gomb