Ferenc pápa augusztusban a politikusokért imádkozik

Augusztusban a pápa azt kéri, hogy ajánljuk föl imáinkat a politikusokért, valamint a nemes és jó politika megvalósításáért, hogy a vezetőket ne a személyes érdek, hanem a társadalom java foglalkoztassa, a szolgálat, nem pedig a hatalom szellemében. Az imaszándékhoz kapcsolódó videót július 30-án tették közzé.

Ma nincs jó híre a politikának: korrupció, botrányok, távol az emberek hétköznapi életétől… – ezekkel a szavakkal kezdi augusztusi imaszándék-videóját a pápa, kimondva azt, amit oly sokan gondolnak: a politika egy koszos ügylet azoknak a kezében, akik csak a meggazdagodásra és a hatalomszerzésre gondolnak. Aki „politizál”, az a közember szemében gyanús: „biztosan van valamilyen személyes érdeke, amit rejteget”.

A videó első pár másodperce után azonban kiderül, hogy Ferenc pápa nem erről beszél. Arra emlékeztet ugyanis, hogy mindig létezhet másfajta politika: „a nagybetűs Politika”, ahogyan ő nevezi, az emberek és különösen is a szegényebbek szolgálatában.

Szükség van a jó politikára, ha előre akarunk jutni az egyetemes testvériség felé.

A kísértés, hogy erről lemondjunk, amit a különböző populista szlogenek is üzennek, nagyon megtévesztő. A pápa szavait kísérő képkockák kétféle életállapot helyzeteit villantják fel. Az egyikben a személyek egyedül vannak (menekült nő, munkanélküli negyvenes férfi, gyermekek víz nélkül, egy utcán fekvő hajléktalan), a másikban egy lehetséges válasz és megoldás. A politika keményen próbára teheti az abban részt vevők erkölcsi tartását. Ugyanakkor olyan hivatás is lehet, mely méltó az életszentségre és az erényekre. Ennek kapcsán a videó elején Ferenc pápa idézi VI. Pál szavait, aki a politikát a szeretet egyik legmagasabb formájának nevezte, mert a közjót keresi.

Van egy olyan társadalmi érték, amely túlmutat az egyéni érdekeken egy nagyobb egész, a nép javára. Ezért a keresztények, főként a világiak feladata az, hogy részt vegyenek a politikai életben, hogy egy igazságosabb és szolidárisabb világot építhessünk.

Egyénileg is segíthetünk a rászorulókon, de ha összefogunk, és a testvériséget, igazságosságot elősegítő társadalmi folyamatokat indítunk el együtt, akkor a politikai szeretetszolgálat talajára lépünk

– ahogyan azt Ferenc pápa a Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is megfogalmazta. Videóüzenetében a Szentatya megállapítja, hogy a jó politika nem a nagy épületek hosszú folyosóin bezárva működik, hanem meghallva a valóság hangját a szegények szolgálatába áll, és törődik a munkanélküliekkel. Amikor egy politikus nem ad teret a párbeszédnek, az együttműködésnek és a személyi méltóságért való elkötelezettségnek – az idézett pápai enciklika kulcsszavaival –, akkor nem érjük el a társadalom átfogó fejlődését. Az olyan problémák, mint az éhezés és a szegénység, a háborúk vagy a környezeti válságok – csak hogy néhányat idézzünk – tovább súlyosbodnak egy önző és hataloméhes politikai vezetéssel.

Frédéric Fornos SJ, a Pápa Imavilághálójának nemzetközi igazgatója így kommentálja az augusztusi imaszándékot: „Imádkozni a politikusokért? A politikusi réteg a mi cselekvéseink eredménye. Ahelyett, hogy tovább rontanánk a hitelüket szavainkkal és gondolatainkkal, segítsünk nekik, hogy olyan férfiak és nők legyenek, akiket szeretnénk. Imádkozzunk értük, ahogyan azt Ferenc pápa kéri. Nagy bátorság kell ugyanis ahhoz, hogy ott, ahol ők vannak, megpróbáljanak szilárd jellemmel helyt állni. Ebbe mindent beletesznek: idejüket, családi életüket, képességeiket, testi erejüket, jóhírüket. Milyen könnyű azt gondolni: a kapzsiság, a hatalom, a pénz, saját egójuk vezérli őket. És olykor ez igaz. De sokan vannak olyanok is, akik valóban a közjó szolgálatáért kötelezik el magukat.”

Címlapkép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

'Fel a tetejéhez' gomb