Nem kell félni, nem lesznek cápák a Szajnában az olimpia alatt

Szűk egy héttel a párizsi olimpia egyedülállónak ígérkező megnyitója előtt zajlanak a munkálatok és előkészületek a Szajna érintett szakaszán, egyre nagyobb területeket zárnak le, miközben a turisták azért még bejuthatnak – ha nem is egyszerűen – a környéken lévő látványosságokhoz.

A folyó hat kilométeres szakaszán épülnek – a legtöbb helyen pedig már készen is állnak – a lelátók, melyekről a szerencsések majd végig követhetik a versenyzőket szállító hajók vonulását. A máskor élettel teli rakpartokat csütörtökre lezárták – szerdán a turistahajókhoz még le lehetett jutni -, és már a felső rakpartokon sem lehet a Szajnához menni. Számos területet elkerítettek a megnyitó és a belvárosi helyszínekre tervezett versenyek előkészületei miatt, így a szokásos útvonalakat sem a párizsiak, sem a turisták nem tudják bejárni.

A nyári játékok számos eseményét rendezik majd emblematikus belvárosi helyszíneken.

A Concorde téren lesznek az úgynevezett városi sportágak – szabadstílusú BMX, gördeszka, breaktánc, 3×3-as kosárlabda -, a nem messze lévő Nagy Palotában a vívás és a tekvondó kap helyet, a III. Sándor hídnál alakították ki a triatlonosok és a nyíltvízi úszók versenyének központját, a másik oldalon, az Invalidusok előtti téren szerepelnek az íjászok, a hídtól indulnak és a téren érnek célba az országúti kerékpár egyéni időfutamának résztvevői, és az atlétika maratoni számának a célja is itt lesz, a Mars-mezőn álló két létesítményben pedig a cselgáncs és a birkózás, valamint a strandröplabda küzdelmei zajlanak majd.

A jövő pénteki hajós felvonulás az Eiffel-toronnyal szemben lévő Trocadérónál ér véget. A megnyitó központi eseményeinek helyet adó parkban már áll a lelátó, felül a tér le van zárva. Az érdeklődőket szerdán még beengedték egy kordonig, hogy onnan készíthessék el fényképüket az olimpiai ötkarikával feldíszített Eiffel-toronyról, de csütörtökön már egyáltalán nem lehetett bejutni.

Az olimpia nyitóünnepségét több mint 300 ezren követhetik majd a helyszínen. Az alsó rakparton kialakított fizetős helyeken 100 ezer néző fér el, mintegy 220 ezren pedig a felső partszakaszokról kísérhetik figyelemmel az olimpikonokat szállító hajók vonulását.

Érdekesség, éppen a közelmúltban jelent meg a Cápák a Szajnában című thriller. A film nyilván véres jelenetekkel borzolja a kedélyeket, de ilyen problémáktól a valóságban nem kell tartani. Sőt,

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo szerdán maga is megmártózott a város emblematikus folyójában, ezzel demonstrálva, hogy a víz tiszta, versenyre alkalmas.

Forrás: MTI

Címlapkép: A Szajnában úsznak emberek Párizsban, miután Anne Hidalgo párizsi főpolgármester ugyanitt megmártózott a folyóban 2024. július 17-én, a párizsi Austerlitz szennyvíz- és esővíztároló medence átadása után hat héttel. Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a Szajna nem alkalmas versenyhelyszínnek a július 26-án kezdődő párizsi olimpián. A folyóból vett vízmintákat rendszeres bakteriológiai vizsgálatnak vetik alá a fővárosi szakaszon, ahol az ötkarikás játékok nyíltvízi úszását és a triatlon úszószámát rendezik. Párizs térségében 1,4 milliárd eurót fordítottak arra a szervezők, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára. Fotó: MTI/AP/Michel Euler


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb