Biden hatalmasat bakizott: Putyinnak nevezte Zelenszkijt

Már nem először keveredik kínos helyzetbe az amerikai elnök, ha nevekről van szó: legutóbb Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nevezte.

Joe Biden a NATO egyik rendezvényén követte el a bakit. Nem sokkal előtte pedig Kamala Harrist, a regnáló kormány alelnökét és ellenfelét, a republikánus Donald Trumpot is felcserélte. A demokraták jelöltjének a NATO-csúcstalálkozó végén kínálkozott a lehetőség arra, hogy maga mögött hagyja az elmúlt hetek rossz szerepléseit és meggyőzze a támogatóit, hogy képes újabb négy évre hivatalba lépni. Biden beszéde azonban valószínűleg nem sokak véleményén változtatott.

Nem választottam volna Trump alelnököt alelnöknek, ha úgy gondolnám, hogy nem alkalmas az elnöki posztra

– fogalmazott Joe Biden, majd anélkül, hogy kijavította volna magát, folytatta a választ. Korábban, szintén a NATO-rendezvényén Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Vlagyimir Putyin orosz elnökként konferálta fel. Majd úgy javította magát:

„Putyin elnök úr?! Putyin elnök urat legyőzzük. Zelenszkij elnök úr! Túlságosan arra fókuszálok, hogy legyőzzük Putyint”.

Zelenszkij a tévedésre úgy reagált „Én jobb vagyok, mint Putyin.” Joe Biden a sajtótájékoztatón elmondott beszédét nagyrészt arra építette, hogy kihangsúlyozza, keményen dolgoztak azért, hogy ismét egyesítsék a szövetséget, miután a Trump-féle vezetés megosztotta azt. Illetve több más ponton is bírálta hivatali elődjét. Mint mondta, „Donald Trump nem érez elkötelezettséget a NATO iránt, és nem tartja kötelességnek az alapszerződés kollektív védelemről szóló 5-ös cikkelyének betartását”.

Biden a bakik ellenére újságírói kérdésre kihangsúlyozta, a konferencián részt vevő vezetők nem fejezték ki aggodalmukat az alkalmasságával kapcsolatban, ugyanakkor aggódnak egy újabb Trump-elnökség miatt. Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy talán Parkinson-kórral is küzdhet az elnök, ezért viselkedhet ilyen furcsán. Joe Bident eddig tizenhat képviselőházi demokrata szólította fel arra, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Közülük négyen közvetlenül a csütörtöki sajtótájékoztató előtt jelentették be, hogy nem támogatják. De több közéleti személyiség, valamint befolyásos médiumok is visszalépésre szólították fel. Kedden George Clooney filmszínész a New York Times napilap által közölt írásában érvelt amellett, hogy Joe Bidennek vissza kellene adnia a demokrata elnökjelöltség jogát, és átengedni a szerepet.

Címlapkép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által 2023. február 20-án rendelkezésre bocsátott képen Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) kezet fog Joe Biden amerikai elnökkel egy találkozó során.


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb