Oroszország újabb rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre

Két ember életét vesztette és egy megsebesült, mert Oroszország öt rakétával és 20 drónnal hajtott végre támadást Ukrajna ellen az éjszaka folyamán; az ukrán légierő 14 drónt sikeresen lelőtt – közölte az ukrán légvédelem szerdán.

Egy teherautó-sofőr és egy biztonsági őr vesztette életét a déli Odessza megye elleni rakétatámadásban, amelynek következtében a kikötő raktárai, teherautók és egy civil hajó is megrongálódott – mondta Oleh Kiper kormányzó. Egy matróz is megsebesült – tette hozzá.

Rivne megyében egy energialétesítményt ért támadás – közölte az ukrán energetikai vállalat. A rivnei kormányzó, Olekszandr Koval elmondása szerint a támadások következtében ideiglenes áramkimaradások léptek fel, ám személyi sérülés nem történt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindeközben ígéretet tett arra, hogy újjáépítik a Kijevben súlyosan megrongálódott gyermekkórházat, amelyet a héten ért rakétatalálat.

Már mintegy 100 millió hrivnyát (mintegy 893 millió forint) különítettek el a kórház támogatására, és még további 300 millió hrivnyát (2,7 milliárd forint) terveznek ráfordítani a jövőben.

A hétfői rakétacsapások során több mint 40 ember vesztette életét és több mint 100-an megsérültek. A gyermekkórház elleni támadás nemzetközi felháborodást váltott ki, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte a történteket.

Moszkva az ukrán válaszreakciót PR-trükknek nevezte, és egy célt tévesztett ukrán rakétát okolt a kórház megrongálódásáért.

A NATO további légvédelmi rendszereket ígért Ukrajnának.

(MTI)

Címlapkép: korábbi felvétel! Tűzoltók dolgoznak a helyszínen egy orosz rakétatámadást követően Kijevben 2023. augusztus 30-án. Fotó: MTI/EPA/Vadim Szarahan

Iratkozzon fel hírlevelünkre