Rétvári Bence: Az elmúlt négy évben minden gyilkos rendőrkézre került itthon

Az elmúlt négy évben minden gyilkos rendőrkézre került Magyarországon – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Egerben, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság egy gyöngyösi emberölési ügyben lezárt nyomozásának szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus kiemelte: az emberölés az a bűncselekmény, amellyel szemben a legfontosabb a lehető legszigorúbban fellépni, hiszen az emberi élet a legjelentősebb védendő érték. Ezért az erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben Magyarország büntető jogszabályai különösen szigorúan lépnek fel, a hazai büntető törvénykönyv Európa legszigorúbb törvénye ebből a szempontból – tette hozzá. Példaként említette a „három csapás” törvényt.
 

A jogszabályok szigora mellett ugyanakkor fontos elrettentő eszköz a felderítés hatékonysága is – húzta alá. Megjegyezte:

,,akik embert ölnek, azokat kivétel nélkül el kell fogni és ez az elmúlt négy évben maradéktalanul teljesült, így Magyarországon az emberek biztonságban érezhetik magukat.”

Az államtitkár úgy fogalmazott: igaz ez azért is, mert az elmúlt másfél évtizedben 60 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma hazánkban. A bűnözés visszaszorításának elsődleges eszköze, ha a bűnözők börtönbe kerülnek – mondta, rámutatva arra, hogy ma már csaknem háromezerrel több rendőr dolgozik, mint 15 évvel ezelőtt.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy az eredményes bűnüldözés nélkülözhetetlen feltétele a rendőrök munkájának megbecsülése. Ennek kapcsán emlékeztetett: az elmúlt két évben megvalósult két béremelés is ezt a célt szolgálta. Mindemellett a szervezettség is elengedhetetlen az emberölések hatékony felderítésében, amit a vármegyei rendőrkapitányságok és az országos szervek, illetve szakértői intézetek együttműködése biztosít – fűzte hozzá.
 

A sajtótájékoztatón Péter Kálmán, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság alosztályvezetője a gyöngyösi emberölési ügy részleteit felidézve elmondta: 2022. szeptember 2-án éjszaka férje eltűnése miatt tett bejelentést egy nő Budapesten, a IV. kerületi rendőrkapitányságon. Másnap egy gyöngyösi építkezés közelében megtalálták a férfi által használt személyautót, majd az eltűnés körülményei miatt a nyomozás emberölés gyanúja miatt folytatódott.

A férfit több helyszínen is nyomkövető kutyával és drónnal keresték, valamint a jármű közelében lévő tavat és környékét mintegy 150 rendőr vizsgálta át. Ezzel párhuzamosan a nyomozók kihallgatták az építési vállalkozóval munkakapcsolatban állókat, köztük egy testvérpárt, akik az eltűnttel napi munkakapcsolatban álltak és nem teljesen egyező nyilatkozataikkal felkeltették a rendőrök figyelmét.

A nyomozásba a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, valamint a Budapesti és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szakemberei is bekapcsolódtak. A testvérpár által használt autóra 2022. szeptember 14-én Gyöngyösön, a Kenyérgyár utcában bukkantak rá, annak csomagtartójában pedig megtalálták az eltűnt 23 éves férfi holttestét.

 

(MTI)

Címlapkép: (archív) Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásokról tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai központjában 2024. április 11-én.
MTI/Lakatos Péter


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb