Boldog Carlo Acutist, az internet „védőszentjét” valódi szentté avatja jövőre a pápa

Számos boldog szentté avatása ügyében döntött a július elsején a katolikus egyházfő: Allamano atyát, a Consolata Misszionáriusok alapítóján kívül ősszel szentté avatja a szíriai vértanú Manuel Ruiz Lópezt, hét másik ferencessel és három világi hívővel együtt, továbbá két kongregáció-alapító szerzetesnőt is. Az internet fiatal „védőszentjét”, Carlo Acutist pedig valószínűleg a 2025-es szentév során avatja szentté.

Boldog Giuseppe Allamano atyát idén október 20-án avatja szentté Ferenc pápa. A piemonti származású Giuseppe Allamano (1851-1926) egészségi okokból nem indulhatott misszióba, ahogy szeretett volna, de 1901-ben megalapította a Consolata Missziós Intézetet a torinói Vigasztaló Szűzanyának szentelt Mária-kegyhelyből, amelynek rektora volt, majd X. Piusz kérésére létrehozta ennek női ágát is. II. János Pál pápa avatta őt boldoggá 1990-ben.

Ugyancsak október 20-án avatja szentté Ferenc pápa Boldog Emmanuel Ruiz López ferences szerzetest és hét szerzetestársát, valamint Ferenc, Abdel Muti és Rafael Masabki világi hívőket, akiket a hit ellen gyűlöletből gyilkoltak meg 1860. július 9-ről 10-re virradóra a szíriai Damaszkuszban.

Azon az éjjelen Libanonból érkező és Szíriába tartó drúz milicisták egy csoportja megtámadta a kolostort és a Szent Pál ferences templomot. Lemészároltak nyolc – hét spanyol és egy osztrák – ferences szerzetest és három maronita keresztényt, akik a kolostorban tartózkodtak. XI. Piusz avatta őket boldoggá 1926-ban.

Velük együtt fogja szentté avatni Ferenc pápa a kanadai szerzetesnőt, Marie-Léonie Paradis-t (világi nevén: Virginie Alodie-t; 1840-1912), aki megalapította a Szent Család Kis Nővérei Kongregációt. Az oltár dicsőségére emeli végül Elena Guerrát is, aki a toszkán Lucca városában élt a XIX. században, és a Szent Zita nővéreknek” nevezett Szentlélek Oblátái kongregáció alapítója volt, amely lányok nevelésével foglalkozott.

Nem határozták meg egyelőre a várva várt szentté avatás időpontját Boldog Carlo Acutis esetében, amit valószínűleg a 2025-ös jubileumi évben tartanak majd más szentté avatásokkal együtt.

Az internet „védőszentjének” tartott olasz ifjút Ferenc pápa 2020. október 10-én avatta boldoggá Assisiben, ahol ma is nyugszik.

Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa a konzisztóriumi ülést záró beszédében emlékeztetett, Carlo Acutis maga kérte, hogy korkedvezménnyel részesülhessen elsőáldozásban, és az oltáriszentség iránti szeretete meghatározta rövid földi életét. A legmodernebb kommunikációs eszközök iránt lelkesedő fiú foglalkozott a plébániai honlappal, majd az iskolai weboldallal, végül pedig a Cultorum Martyrum Pápai Akadémia honlapjával. Létrehozott egy nemzetközi kiállítást, mely fotókkal és történelmi leírásokkal mutatott be 136 eucharisztikus csodát.

Carlo Acutis befogadóan és szeretettel viszonyult a szegényekhez, heti zsebpénzét megtakarítva segítette a hajléktalanokat, a rászorulókat, az Európán kívülről érkezett bevándorlókat. 2006. október 11-én halt meg – mindössze 15 évesen – a leukémia egy súlyos formájában, miután életét az Úrnak ajánlotta fel a pápáért, az egyházért, és hogy a mennyországba jusson

– mondta róla Semeraro bíboros.

Forrás: vaticannews.va

Címlapkép: Carlo Acutist, az internet „védőszentjének” tartott olasz ifjút Ferenc pápa 2020. október 10-én avatta boldoggá Assisiben, ahol ma is nyugszik. Fotó: Facebook/Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre