Megújult az apátfalvi Langó-kápolna, a 19. század végi paraszti vallásosság szép emléke

A Miniszterelnökség vallásturisztikai támogatásának segítségével megújult a Csongrád-Csanád vármegyei Apátfalva külterületén található Langó-kápolna, a 19. század végi paraszti vallásosság szép emléke – tájékoztatta a Szeged-Csanádi Egyházmegye az MTI-t.

A kőkerítéssel körbevett, vakító fehér, meszelt falú, kecses arányú, színes üvegablakos neogótikus kápolnát 1900-ban Havi Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. Az építés évében készült a 16 téglaoszlopos kerítés is, melynek valamennyi pillérére vaskereszteket helyeztek.

A kápolna előtt álló Langó-keresztet Langó Mihály és felesége, Balog Anna állíttatta 1866-ban. A kereszt a környék népes tanyavilágának kedvelt helye volt: pénteki és vasárnapi ájtatosságra itt gyűltek össze a környékbeliek, akik templomi misére nem jutottak el.

A kereszt mögött Langó Mátyás és felesége, Szigeti Rozália 1900-ban építtetett kápolnát. Az építéshez kapcsolódó legenda szerint a házaspár tízéves András fiának lába váratlanul lebénult, és nem gyógyult meg többé. 1899-ben egy hatalmas vihar idején a gyerek eltűnt a tanyájukból, és csak hosszas keresés után talált rá egy segítségül hívott katona a Langó-kereszt tövében. Langó Mátyás imái meghallgatásáért hálából építtette a kápolnát azon a helyen, ám a kisfiú térdgyulladása kiújulásába az építés évében belehalt.

A helyiek sajátjuknak érezték és kedvelték a kápolnát, ahol 1993-tól egy ideig nem miséztek, napjainkban azonban ismét odazarándokolnak az apátfalvi hívek búzaszentelőkor és a kápolna búcsúnapján, augusztus 5-én, Havi Boldogasszony napján.

A kápolna felújítása a Miniszterelnökség támogatása mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegye jelentős hozzájárulásának és több jószándékú magánszemély anyagi és fizikai munkájának köszönhetően valósulhatott meg. A rekonstrukció során nemcsak az idők folyamán balesetveszélyessé vált kerítés és a kerítés pilléreinek újjáépítésére nyílt lehetőség, hanem a külső homlokzat, valamint a tetőlemez fedésének teljes festése, illetve a helyi közösség adományából a belső tér vakolatfelújítása és festése is megtörtént. A beruházás befejezéseként felajánlásból elkészült a kápolna napelemes fényvetővel történő megvilágítása, mely éjszaka is láthatóvá teszi a kápolnát az M43-as autópályán közlekedők számára.

(MTI)

Címlapképen: A megújult Langó-kápolna. Fotó forrása: Csányi Eti

Iratkozzon fel hírlevelünkre