A fiatal keresztények több mint 60 százalékát üldözik az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 2011-ben a lakosság csaknem 60 százaléka vallotta magát kereszténynek. 2022-re ez az arány 46,1 százalékra csökkent! Ez hozzávetőlegesen 10 millióval kevesebb keresztényt jelent 11 év alatt.

A két időpont között történt meg az eddig szinte teljesen ellenőrizetlen migráció. Ez a kilencvenes években mindössze néhány tízezer főt jelentett, a kétezres években évente 100-300 ezerre nőtt, 2014-2015-től kezdve már megközelítette, 2020 óta pedig meghaladta az 1 millió főt (2023-ban az 1, 2 milliót is). Ezek a számok az Európából érkező munkavállalókat is tartalmazzák. Azt nem állíthatjuk, hogy a keresztények üldözése kizárólag a migráció következménye, de valamilyen mértékben bizonyára köze van hozzá.

Egy csütörtökön közzétett tanulmány szerint az Egyesült Királyságban élő keresztények több mint fele azt állította, hogy tapasztalt már ellenségeskedést és gúnyt a hite miatt.

“A hit megőrzésének költségei” (The costs of keeping the faith) című jelentést a Voice for Justice UK (VfJUK) nonprofit szervezet állította össze. A felmérés szerint a több mint 1500, különböző keresztény felekezethez és korcsoporthoz tartozó megkérdezett 56 százaléka érzi úgy, hogy valamilyen formában üldözik a hite miatt. Ugyanígy érez a 35 évnél fiatalabbak 61 százaléka.

A fiatalabbak a szexuális támadásokat és iskolai zaklatásokat (”bullying”) is megemlítették azon az általános megállapításon túl, hogy a világról alkotott véleményük és a hitük miatt ítélik el őket. Egyre több keresztény tanár is panaszkodik arra, hogy kirekesztik és diszkriminálják őket.

A tanulmány megállapította, hogy

az Egyesült Királyságban a legmagasabb a keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció egész Európában.

Bármilyen furcsa és ellentmondásos, a kutatók ezt a gyűlöletbeszéd törvényeinek tulajdonították, amelyek a gyűlöletbeszéd megállítása helyett annak elterjedéséhez vezettek zaklatás, öncenzúra, közvetlen és közvetett diszkrimináció formájában.

Ami az utóbbit illeti, a tanulmány azt állítja, hogy a hívőket egyre többször rendelik be szükségtelen vasárnapi munkára, az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) pedig sokszor megbüntette azokat az alkalmazottait, akik keresztet viseltek a nyakukban.

A tanulmány azt is megállapította, hogy

az Egyesült Királyságban a keresztényekkel szembeni kulturális ellenségeskedés nagy része a woke ideológiájából fakad.

Az általuk megkérdezett fiatalabb keresztények többsége, akik súlyosbodó üldöztetésről számoltak be, mindezek ellenére szilárdan hisznek a szexualitással, nemekkel és házassággal kapcsolatos bibliai tanításokban.

Az európai keresztényekkel szembeni intoleranciával és diszkriminációval foglalkozó megfigyelőközpont (Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe; OIDAC) nyilatkozatban erősítette meg a tanulmány riasztó eredményeit, amelyek teljes összhangban állnak a megfigyelőközpont korábbi tapasztalataival. Ők Franciaországban és Németországban, valamint Mexikóban és Kolumbiában vizsgálták meg a keresztények sorsát. Megállapították, hogy a nyílt, fizikai üldözés hiányának ellenére ezekben az országokban sok keresztény öncenzúrázza a hitét, hogy elkerülje a körmönfontabb és átfogóbb üldöztetést.

A tanulmány szerzői szerint a látszólag jelentéktelen incidensek halmozódása, folytonossága összeadódva súlyos következményekkel jár a keresztény hívek számára.

Forrás: christianpost.com

Címlapkép forrása: freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre