Április végére a menekültek száma a 120 milliót is meghaladhatta világszerte

Rekordot ért el tavaly év végére a világban azoknak a száma, akik valamilyen fegyveres konfliktus vagy üldöztetés miatt otthonuk elhagyására kényszerültek – derül ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Filippo Grandi, az UNHCR vezetője elmondta: 117,3 millión állt tavaly év végén a menekültek száma világszerte. A globális trendeket elemző jelentésben kiemelték: az utóbbi 12 évben minden évben emelkedett a menekülni kényszerülők száma. Az UNHCR becslései szerint az emelkedő trend 2024 első négy hónapjában is folytatódott, és április végére a menekültek száma valószínűleg a 120 milliót is meghaladhatta.

Hacsak nem mozdul el más irányba a nemzetközi geopolitika, ezek a számok, sajnos, tovább fognak növekedni

– mondta el Grandi, utalva arra, hogy világszerte újabb konfliktusok veszélye fenyeget.

Az UNHCR vezetője a Szudánban zajló háborút nevezte “az egyik legkatasztrofálisabb” konfliktusnak, annak ellenére, hogy más válságokhoz képest ez kevesebb figyelmet kap. Szudánban meghaladta a 9 milliót a belső menekültek száma, és további 2 millió ember menekült szomszédos országokba, Csádba, Egyiptomba és Dél-Szudánba. Grandi megjegyezte: Csádba minden nap százával érkeznek az újabb menekültek.

Atrocitások, háborús bűncselekmények és humanitárius katasztrófa: a szudáni menekültválság

A Gázai övezetben az izraeli hadsereg műveletei miatt mintegy 1,7 millió ember – az ottani palesztin lakosság csaknem 80 százaléka – kényszerült otthonát elhagyni, tavaly október óta akár több alkalommal is. Grandi arra figyelmeztetett, hogy katasztrofális hatású lenne, ha a gázaiak tömegesen Egyiptomba lépnének át Rafahból az izraeli támadások elől menekülve.

Minden szempontból borzalmas lenne egy újabb, Gázán kívüli menekültválság, egyebek között azért, mert nem tudjuk garantálni azt, hogy az emberek egy nap majd visszatérhetnek Gázai övezeti otthonaikba

– mondta Grandi.

(MTI)

Címlapkép: Izrael szárazföldi és légi offenzívája miatt otthonukból elmenekült palesztinok izraeli felszólításra távoznak a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborból az egyiptomi határnál levő Rafahba 2024. január 23-án. Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad

Iratkozzon fel hírlevelünkre