Terminus végi abortusz helyett életpárti megoldás a perinatális hospice ellátás

Ahogy közeledik a választási hajrá, egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek Amerikában arra, hogy az elnökjelölt hogyan áll az abortusz kérdéshez. Biden radikális abortuszpárti hozzáállásának az a legfőbb célja, hogy minél szélesebb körben és időkorlát nélkül elérhetővé váljon a terhességmegszakítás a nők számára. Eközben Amerikában már létezik egy sokkal emberközelibb megközelítése is annak, ha valakinek élettel összeegyeztethetetlen betegséggel diagnosztizálják gyermekét az anyaméhben: a perinatális hospice ellátás több lehetőséget és valódi segítséget kínál az egész családnak, kevesebb fájdalmat és maradandó sérülés okoz, és a gyermek élethez való jogát is tiszteletben tartja.

A születendő gyermek életkilátásaival kapcsolatos kedvezőteln diagnózis mindenképpen sokkoló. A Biden éra most azt hangsúlyozza, milyen nehéz azoknak a nőknek, akik a terhesség kései szakaszában ilyen helyzetben nem juthattak megfelelő lehetőséghez, és másik államban kell elvégezniük a terhességmegszakítást. Arról azonban már sokkal kevesebb szó esik, hogy Amerikában létezik más megoldás is, mint az abortusz: a perinatális hospice ellátást pedig sokan igénybe is veszik, hiszen nem csupán professzionális tanácsadást, de ezzel együtt megfelelő egészségügyi ellátást is nyújt annak, akinek szüksége van rá. Egy életigenlő lehetőség a terhesség kihordására, és a búcsú megkönnyítésére.

A Lifenews.com beszámolója szerint egy új kutatás foglalkozott azzal, milyen volt azoknak a nőknek a terhessége, akik igényelték a perinatális hospice ellátást: A Family Research Council tanulmánya 82 nőt vizsgált meg, akik a közelmúltban ilyen szolgáltatásban részesültek.

A perinatális hospice igen széleskörű támogatást biztosít a nők számára a tanácsadástól elkezdve vizsgálatokon keresztül a támogató csoportokig, de imaszolgálatot is végeznek és ha kell, segítenek szülési tervet készíteni.

A felmérése szerint a nők nagy százaléka „nagyon hasznosnak” találta ezeket a szolgáltatásokat: összességében 83 százalék érezte úgy, hogy a perinatális hospice lehetősége érzelmileg erős „támaszt nyújtott” számára. 67 százalék szerint ezek a szolgáltatások „nagyon hasznosak voltak” a gyászfolyamatban is.

A tanulmány sajnos arra is rámutatott, hogy a kedvezőtlen diagnózist kaptt nők nagy százalékának az orvosok csupán egy lehetőséget kínáltak tanácsként: az abortuszt. Sok esetben ez a lehetőség többször is elhangzott és csak viszonylag kis százalékában ösztönözték az édesanyákat arra, hogy kihordják a terhességet. A fentieket ismerve nem meglepő, hogy csupán a nők kis százaléka kapott információt a perinatális hospice lehetőségéről a szülésznőtől.

A Lifenews.com szerint az életpárti szolgáltatás iránti tudatosság növelése elengedhetetlenül fontos. Be kell vonni a döntéshozókat valamint az egészségügyi szakembereket is, hogy legyen választásuk azoknak a nőknek, akik kedvezőtlen diganózist kapnak születendő gyermekük egészségi állapotával kapcsolatban. Fontos, hogy a társadalomban is elfogadott és ismert legyen legyen ez az életpárti megoldás, hiszen enélkül a tudás nélkül nem lehet valósi választási lehetőségről beszélni.

Forrás: Lifenews.com

Címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre