Igenis vannak tervek az európai sorkatonaságra

Kialakult egy vita az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy létezik-e az európai sorkatonaságra vonatkozó terv, vagy sem. A háborúpártiak persze igyekeznek cáfolni ennek létezését, a tények ugyanakkor – mint oly sokszor mostanában – ismét cáfolják őket.

A sorkatonaság ötletéről egy 2022-es, a Washington Postban megjelent cikkben értekezik egy német-amerikai szerzőpáros, a Herr&Speer agytröszt alapítói. Az írás szerzői szerint erre az európai identitástudat kialakítása miatt lenne szükség. Terveik alapján a 17 éves uniós állampolgároknak írnának elő úgynevezett „kötelező szolgálati időt”, 6-9 hónapos időtartamra. A fiatalok a dokumentum szerint választhatnának, hogy civilként, vagy egy európai hadsereg fegyveres erejének tagjaként teljesítenek szolgálatot. A szerzők azt külön hangsúlyozzák, hogy ezt mindenképpen a szülőhazájukon kívül lenne kívánatos elvégezniük. Vagyis eszerint a 2022-es terv szerint 

fiatalkorúakat, 17 éves lányokat és fiúkat szakítanának ki a közegükből és vinnének el – adott esetben katonának.

Riasztó ezeket a terveket olvasni akkor, amikor az Unió szomszédságában háború dúl, és egyre több nyugati politikustól halljuk azt az érvelést, hogy Oroszország megállítása érdekében a Nyugatnak katonák Ukrajnába küldésétől sem kellene visszariadnia. Az elképzelések komolyságát pedig mi sem érzékelteti jobban, minthogy a szerzőpáros által alapított agytörszt az Európai Parlamentben is megfordult, 2023 márciusában például a Bizottság egyik főigazgatójának meghívására a testület gyakornokai előtt beszélhettek.

Nem ez az agytröszt ugyanakkor az egyetlen, ahol felmerült a kötelező uniós sorkatonaság ötlete. Németország legnagyobb pártjának, az Angela Merkellel 16 évig kormányzó és a hatalmomba ismét visszatérni készülő, jobbközép, – nevében – kereszténydemokrata CDU-nak az ifjúsági szervezete, a Junge Union már 2017-ben arról írt, hogy egy Európai Védelmi Unió keretében ezen a területen is fel kellene adni a nemzeti hatásköröket. A dokumentum kifejezetten azt javasolja, hogy 

minden fiatalnak 9-24 hónapos civil vagy katonai szolgálatot kelljen teljesítenie valamely uniós országban.

Jól látszik tehát, hogy a kötelező uniós sorkatonai szolgálat ötlete nem egy légből kapott terv, hanem egy 2017 óta megvalósítandó elképzelés az Unió legnagyobb országának legnagyobb ifjúsági szervezete szerint. Ezek alapján pedig megalapozottnak tűnik a V4NA hírügynökség azon értesülése is, amely szerint a hétvégi választások után felálló új összetételű Európai Parlament tárgyalhatná az uniós sorkatonaság bevezetéséről szóló terveket.

Persze most mindent tagadnak. Mert tudják, hogy a választók nem ültek fel annak a háborús pszichózisnak, amelyet Brüsszelből próbálnak rájuk erőltetni.

Nekünk ugyanakkor nem szabad bedőlni a negédes hangoknak. Emlékezzünk csak vissza arra, hogyan indult Ukrajna támogatása. Először csak sisakokat küldtek a németek, majd jöttek az élet kioltására alkalmatlan fegyverek, aztán a könnyűfegyverzet következett, majd egyszer csak már nehézfegyvereket is szállítottak Kijevnek. Most pedig már repülőgépek küldéséről tárgyalnak, élőerő bevetéséről folyik a diskurzus, és hamarosan NATO fegyverekkel lőhetik az ukránok az orosz célpontokat. Mindez bő két év leforgása alatt történt meg. Az események dinamikáját tekintve jogosan merül fel a kérdés:

vajon hány hónap alatt jutnánk el a kötelező sorkatonaságról szóló tervektől odáig, hogy a fiataljainkat épp az ukrán frontra viszik?

Valószínűleg pár hónap is elegendő lenne ehhez. Nekünk viszont ennyi időnk sincs. Megálljt kell parancsolni a háborús pszichózisnak, mielőtt még beszippant mindenkit, soha nem látott pusztulást okozva emberéletben, anyagi javakban. Európa jövője a béke, a biztonság és a jólét. A nyugati és a brüsszeli vezetők magatartása ugyanakkor háborút, pusztítást és nélkülözést hoz a kontinens lakóinak. Európa nem mehet vissza a múltba! Nincs annyi ideje, hogy elölről kezdje azt, amit az elmúlt 80 évben felépített. A rombolás helyett építkezésre van szükség, a háború helyett békére. Erről döntünk most vasárnap.

Címlapkép: Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió, a CSU listavezetője az európai parlamenti választásokon a pártnak az európai parlamenti választások alkalmából tartott müncheni kongresszusán 2024. április 27-én. Fotó: MTI/EPA/Leonhard Simon


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb