Törölte a Meta a Neokohn zsidó híroldal és Köves Slomó rabbi Facebook oldalait

Lapunk Facebook-oldala vasárnap reggel vált elérhetetlenné, miután a közösségi médiaóriás törölte azt – olvasható a Neokohn.hu zsidó híroldalon a tájékoztatás.

A cikkből kiderül, hogy már másfél éve korlátozás alatt állt az oldal, majd a Meta érdemi indoklás nélkül törölte a Neokohn.hu 30 ezer követővel rendelkező Facebook-oldalát.

A szerkesztőség egyelőre nem tudja, hogy miért kapták a tiltást, mivel azóta az ennek megtekintésére lehetőséget biztosító oldalhoz való hozzáférésüket is elérhetetlenné tette az amerikai vállalat.

Az utolsó információnk, hogy az oldal szembe megy a Meta „közösségi alapelveivel” – közli a Neokohn.hu.

Mint kiderült, korábban a Meta arra hivatkozva korlátozta a Neokohn.hu Facebook oldalának elérését, hogy konzervatív-liberális zsidó oldalként népszerűsítette az Iszlám Állam terrorszervezetet. A Meta által akkor „veszélyesként” megjelölt mindkét cikk a magyar médiában széles körben megosztott MTI-híreken alapult.

A Facebook közösségi médiaplatformot is üzemeltető Meta, indoklás nélkül letiltotta Magyarország egyik legismertebb rabbijának, Köves Slomónak, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbijának Facebook oldalát is, ahol Köves rabbi jellemzően vallási jellegű tartalmakat osztott meg – számol be róla a Neokohn.

Köves Slomó rabbi Facebook oldala, hasonlóan a Neokohnhoz, vasárnap délután óta szintén elérhetetlen, miután a Meta e-mailben értesítette a rabbit, hogy Facebook oldala korlátozás alá került.

A letiltáshoz nem fűztek indoklást, így továbbra is kérdés marad, hogy milyen ok vezetett a szólásszabadságot ilyen módon korlátozó lépéshez.

Köves rabbi Facebook-oldalán jellemzően a zsidó valláshoz és a zsidó közösséghez köthető témákat jelenített meg, de ez legnagyobb platformja naponta jelentkező Talmud-tanulócsoportjának is – olvasható a zsidó híroldalon.

Címlapképen: Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetõ rabbija beszédet mond a budapesti gettó felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az egykori gettó emlékfalánál a VII. kerületi Dohány utcában 2020. január 17-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb