Varga Mihály: Magyarország támogatja az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését

A jelenlegi háborús időkben a Nyugat-Balkán kulcsfontosságú szereplő mind Magyarország, mind Európa biztonsága szempontjából – jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben a Pénzügyminisztérium által szerkesztőségünknek kedden megküldött közlemény szerint.

A tárcavezető hangsúlyozta: a nyugat-balkáni országok már hosszú ideje várakoznak az uniós csatlakozásra, a térség új energiát, lendületet hozna az Európai Unióba.

Azt írták, hogy Varga Mihály kiemelte:

az Unió ez irányú bővítése javíthatja a teljes szövetség versenyképességét, miközben a határvédelem kérdésében is hathatós segítséget jelentene.

Ráadásul ezek az országok a bizottsági ajánlásoknak is egyre inkább eleget tesznek, amelyet a mai gazdaságpolitikai párbeszéd is alátámasztott, így hazánk támogatja a csatlakozási folyamat felgyorsítását – tette hozzá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a kedden megtartott gazdasági és pénzügyi témájú megbeszélésen a nyugat-balkáni államok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei is részt vettek. Az egyeztetésen az Európai Uniót Magyarország, Lengyelország és Belgium képviselte.

A pénzügyminiszter leszögezte: a magyar elnökség folytatni fogja az EU-bővítés előkészítését.

Címlapkép: Varga Mihály Facebook-bejegyzésében közölte, hogy Törökország, Georgia, Moldova és Ukrajna, továbbá a Nyugat-Balkán országok pénzügyminisztereivel és jegybanki vezetőivel közösen egyeztettek május 14-én Brüsszelben gazdasági és pénzügyi kérdésekről. Magyarország, Belgium és Lengyelország képviselte az EU-t. Forrás: Facebook/Varga Mihály


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb