Eurovízió 2024, avagy a morál teljes leépítése

Talán emlékszünk még, hogy 2019-ben Pápai Joci képviselte Magyarország színeit az Eurovíziós Dalfesztiválon. Magyarország már az azt megelőző években észlelte annak jelét, hogy nem jó irány látszódik körvonalazódni a dalfesztivál szervezése, eszmeisége körül.

Ennek megfelelően 2020-tól országunk nem indít versenyzőt ezen a megmérettetésen, mondván

a fesztivál eredeti célját – a különböző országok sokszínű kulturális és zenei palettájának reprezentálását – felváltotta egy erős politikai akarat, ami manapság leginkább a keresztény erkölcs számára elfogadhatatlan szélsőséges progresszív ideológiák célzott hirdetése képében mutatkozik meg.

Ennek előszele volt Thomas Neuwirth, művésznevén Conchita Wurst osztrák drag queen énekes, aki Ausztriát képviselve nyerte meg a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivált a Rise Like a Phoenix című versenydalával.

Azóta évről évre egyre több erkölcsi megbotránkoztatást keltő produkció és előadó kapott lehetőséget a fesztiválon, de az idei felhozatal talán még azokat is meglepte, akik nem tartották relevánsnak a témát.

A 2024-es és egyben 68. Eurovíziós Dalfesztivál nyertes előadója ugyanis a svájci nembináris művész, Nemo lett, aki tarka tollkabátban és rózsaszín selyemszoknyájában, valamint egy, állítólag a szervezők által betiltott, de általa titokban becsempészett nembináris zászlóval ünnepelt a győzelem után.

De korántsem Nemo volt az egyetlen, aki nagy port kavart az idei fesztiválon. Az Írországot képviselő Bambie Thug ugyanis nyíltan sátánista jelképekkel, átokszóráshoz hasonló, szinte démonikus színpadi jelenetekkel tűzdelt előadásával borzolta a kedélyeket. Tette mindezt egy bukott angyalt szimbolizáló öltözetben, sminkben, megjelenésben.

Bambie Thug nyíltan sátánista jelképekkel, átokszóráshoz hasonló, szinte démonikus színpadi jelenetekkel tűzdelt előadásával borzolta a kedélyeket. Forrás: Facebook/EurovisionSongContest

Az egyébként nyíltan palesztinpárti Bambie Thug pedig egész egyszerűen sírva fakadt, miután Izrael bejutott a verseny nagydöntőjébe, majd durva, obszcén szavakkal illette a kamerák előtt a szervezőket ezért.

Az interjút az alábbi kijelentésével zárta, kifejezve örömét, hogy végtére is nembináris győztese lett a sorozatnak: „A világ döntött, a queereké a pálya!”

Nemo pedig az esemény után kiemelte, ha mód lenne rá, szívesen dolgozna együtt Bambie Thug-gal, hogy együtt képviseljék a queer közösséget.

Akinek még mindig kétségei lennének afelől, hogy a szemünk előtt zajlik a morális értékrendszerünk szétrombolása, annak bátran ajánlom a cikkben említett két produkció megtekintését, de érdemes tudatában lenni, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas, felkavaró, túlzás nélkül ördögi „élmény” lesz.

Czinke Máté

Címlapkép: A 68. Eurovíziós Dalfesztivál nyertes előadója ugyanis a svájci nembináris művész, Nemo lett. Forrás: Facebook/EurovisionSongContest


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb