Simicskó István: „Deklarált célunk, hogy Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét hozzuk létre a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban”

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője április végén Facebook-oldalán tette közzé, hogy benyújtásra került egy újabb gyermekvédelmi törvénycsomag, amely értelmében jelentősen szigorodnának a pedofilokat sújtó büntetések.

Simicskó Istvánt, a KDNP frakcióvezetőjét kérdeztük arról, hogy a párt hogyan viszonyul a javaslat-csomaghoz, érkezhet-e további szigorítás, valamint milyen reakciót várhatunk az ellenzék részéről.

Várható-e, hogy az ellenzék megszavazza az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, amely a pedofil elkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépést szorgalmazza?

— A csomag 22 törvényt érint, a módosítások mindegyike a gyermekek védelmét szolgálja, tehát a józan ész alapján azt kellene feltételeznünk, hogy a más politikai táborba tartozó politikusok is jó szívvel támogatják a módosításokat.

Azonban él bennem a bizalmatlanság is, hiszen már olyan sok esetben próbálta elgáncsolni a baloldal az olyan javaslatainkat, amelyek meglátásom szerint kikezdhetetlenek voltak.

Jobban érdekelte őket, hogy a politikai porondon a végletekig opponálják a kormányt, mint az, hogy a gyermekekért tegyenek.

Nem szavazták meg a korábbi gyermekvédelmi csomagokat sem. Így tehát azt mondom, nyugtával dicsérd a napot!

Fontosnak tartja-e a KDNP az újabb szigorítást?

— A helyzet az, hogy kereszténydemokrata politikusokként erkölcsi kötelességünk, hogy gyermekeinket a lehető legnagyobb biztonságban tudjuk. Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabbjai, a gyermekek bántódás nélkül élhessék az életüket.

A benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag alapján tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések: náluk nincs elévülés, nincs feltételes szabadlábra helyezés és nincs többé erkölcsi bizonyítvány sem. Reagál a javaslat a jelzőrendszer hibáira is: akár két év börtönt is kaphat az a szakember, aki elhallgatja, ha egy gyerek veszélyeztetett.

Amennyiben végig nézik az elmúlt időszak törvényhozási lépéseit látni fogják, hogy már eddig is többször léptünk ezügyben, s

deklarált célunk, hogy Európa legszigorúbb büntető törvénykönyvét hozzuk létre a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.

Jó mérőszám ehhez, ha összevetik azt az adatot, hogy például hány pedofil bűnelkövető van most rácsok mögött, illetve mennyi volt a 2010 előtti időszakban.

Tartalmaz-e a pedofil elkövetők elleni határozottabb fellépésen és a korlátozott internethasználaton túl egyéb pontokat a javaslat-csomag? Terveznek-e a jövőben további javaslatokkal szigorítani a gyermekvédelmi törvényen?

— A javaslatban szerepel még, hogy a gyermekvédelmi intézmények vezetői és szakmai foglalkoztatottjai számára kötelező lesz a pszichológiai alkalmassági vizsgálat, a kifogástalan életvitel ellenőrzése és áteshetnek megbízhatósági vizsgálaton is. Egy gyermek veszélyeztetettségének jelzésére hivatott szakember ezen kötelezettségének elmulasztása miatt büntetésre számíthat.

Egyszerűsödik a bejelentés a kiskorúak személyiségi jogainak megsértése esetén. Ha magyar állampolgár külföldön követ el pedofil bűncselekményt, akkor is bekerül a hazai nyilvántartásba.

Kizárt lesz annak a lehetősége, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az a személy, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében.

Ezentúl nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt. Nem dőlhetünk hátra, amíg bárki veszélyezteti a gyerekeinket, addig van tennivalónk!

A címlapképen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője. Fotó: Vasarnap.hu/Tóth Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre