Jó Pásztor vasárnapja a hivatások világnapja

Ferenc pápa a hivatások világnapjáról szólt vasárnap, a Regina Coeli elimádkozása után. A Szentatya emlékeztetett rá, hogy húsvét negyedik vasárnapján, a Jó Pásztor vasárnapján ünnepeljük a hivatások világnapját, amelynek idei témája: „Meghívást kaptunk a remény elvetésére és a béke építésére”.

Ferenc pápa szerint Eóez egy nagyon szép alkalom arra, hogy újra felfedezzük az egyházat, mint egy olyan közösséget, amelyet a karizmák és hivatások többszólamúsága jellemez az evangélium szolgálatában. A Szentatya ebből az alkalomból szeretettel köszöntötte a római egyházmegye új papjait, akiket tegnap délután szenteltek fel a Szent Péter-bazilikában, majd arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak az új papokért.

A pápa ezután a közel-keleti helyzet témáját érintette, amelyet továbbra is aggodalommal és fájdalommal követ. Megismételte felhívását: ne engedjünk a visszakövetelések és a háború logikájának; ehelyett jussanak érvényre a párbeszéd és a diplomácia útjai, amelyek oly sok mindent elérhetnek. A Szentatya minden nap imádkozik a palesztinai és izraeli békéért. Annak a reményének adott hangot, hogy ez a két nép hamarosan felhagyhat a szenvedéssel. A pápa azt kérte, hogy ne feledkezzünk meg a meggyötört Ukrajnáról sem, amely oly sokat szenved a háború miatt.

Ferenc pápa szomorúan értesült Matteo Pettinari atya, az Elefántcsontparton szolgálatot teljesítő fiatal Consolata-missziós szerzetes halálának híréről, akit „fáradhatatlan misszionáriusként” ismertek, és aki nagylelkű szolgálatáról nagyszerű tanúságot hagyott hátra. A Szentatya a hívek imáját kérte az elhunyt missziós szerzetes lelki üdvéért.

A pápa végül köszöntötte a római híveket, az olasz és külföldi zarándokokat, közöttük a bérmálkozásra készülő fiatalokat, akik Lombardiából és a római Szent Ágnes bazilika plébániájáról érkeztek.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2024. április 3-án.
MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre