Magyar Péter ellopta a Békemenetet

Az április 6-i Magyar Péter rendezvény végig több elemében a Békemenet, sőt Orbán Viktor szavainak ellopása volt. Bizonyára azt gondolja, ha Orbán Viktornak ezzel sikerül folyamatosan nyernie, akkor neki is sikerül. Egy jósnővel már meg is jósoltatta, hogy féléven belül bukik a kormány és az új élén pedig valószínű ő lesz – derült ki a Rangos Katalinnal készült interjúból.

Miután oda a zsíros állás, hiába kilincselt Mészáros Lőrincnél, hiába fenyegetőzött, ha megszűnnek a több milliós pozíciói, akkor kormányt buktat. De addig is, amíg ez összejön, jó lesz a busásan fizető EU-s pozíció. Semmi kétség most erre gyúr, így aztán bevetette a nagy ágyúkat, az orbáni sikerek szavait és a Békemenet feelinget.

A szombati rendezvény már eleve a Nemzeti menet nevet viselte és zászlókkal, helységtáblákkal, ugyancsak a Parlament elé haladt, mint a Békemenet. 2022-ben ott volt a Békemeneten, tudja lelkileg milyen nagy hatással van az emberekre, akik egy célért, a nemzetükért vonulnak zászlókkal, együtt énekelve. Facebook-ján ő kérte az emberektől, hogy hozzanak zászlókat és helységtáblákat. A rendezvényen aztán ki is hangsúlyozta, hogy ez „Nemzeti menet, a nemzet főterére, nemzeti jelképekkel”. Aztán azt is hangsúlyozta, hogy legyünk büszkék, boldog hazát építünk. Közölte, hogy 2022-ben nem voltak ennyin a Békemeneten, ami persze hazugság volt, vagy érzékcsalódás.

Új, magyar, polgári Magyarországért vonulnak – tudtuk meg. Tudjuk, hogy a polgári köröket Orbán Viktor indította és ő építette fel a polgári Magyarországot. Ezt legutóbb, mármint a polgárit, Gyurcsány is elorozta beszédében. Orbán Viktor az, aki szuverenitáspárti, a globalista brüsszeliták ellenében. Most ezt Magyar Péter is meghirdette: Szuverén, modern, Magyarországot építünk”- mondta. Aztán ellopta Orbán Viktor beszédét, mert Szent István emlegetése után, Hunyadi János, a 48-asok, majd az 56-ok következtek. Itt már megint azt kell mondanunk, hogy Gyurcsány Ferenc is ezzel próbálkozott legutóbb.

Még a keresztény vonal is némiképp benne van, kezdve azzal „Ne féljetek!”, amit Facebook oldalára írt, valamint a molinóra. Most kitért erre, hatásvadász mondatokkal „Ugye nem félünk? Nem félünk!”. Aztán folytatta a magyarkodást, hogy a magyar az szabadságszerető nép, mi most a szabadságunkért küzdünk. „Előre megyünk, nem hátra”- amit Orbán Viktortól 2021-ben hallottunk.

Ezt most szó szerint idézte, anélkül hogy hivatkozott volna, honnan származik. Hivatkozott viszont a turáni átokra, a megosztottságra. Megismételte, amit a múltkor mondott, hogy nem számít konzervatív vagy liberális, szociáldemokrata, hívő vagy ateista, mindannyian összefogunk. De úgy látszik, ő saját maga sem tudja eldönteni, hogy melyik oldalon áll. A Spinoza házban közölte, hogy ő liberális, a múltkori beszéde teljesen baloldali volt, most nemzeti jelképek, szimbólumok, beszéd a nemzeti oldalról származik.

Aztán a beszéd egy pontján átcsapott, szocialista marxista szlogenekbe. „Adják vissza a hatalmat a népnek!”. Idézte Petőfi, Dózsa György parasztfelkeléséről írott sorait. „Ma még kér a nép”, és az inge alatt valószínű ott lapult, több milliót érő luxusórája.

Haladó, modern társadalmat akarunk!”- ami pedig baloldali liberális elv. Ahogy az iskola, egészségügy témája, amit újból felvetett, mint a múltkori beszédében is. Szerinte fel kell szabadítani Magyarországot és ők ezt fogják végrehajtani. Ezután következett a gyurcsányozás, mert neki Orbán-Gyurcsány ugyanaz. Inkább az a probléma, hogy Gyurcsány pártja a legnépszerűbb a baloldalon, viszont ő szeretne lenni az első. Az előtte szólók között is volt egy DK ellenében szóló vidéki polgármester, akit Gyurcsány Ferenc már fel is jelentett. Ez inkább a baloldali területfoglalásokról szól, nem a Fidesz megdöntéséről.

Ő is használta a baloldaltól már megszokott toposzokat, hogy ez nem konzervatív, nem keresztényi, nem polgári kormány. Azért még a végén is Orbán Viktor szavait visszahangozta, hogy fontos az erős szuverén, és erős nemzetállam. Ő is ígéri a pénzek hazahozatalát Brüsszelből (mint Dobrev), a viták lezárását. Csak a kényes kérdésekről hallgat, ami éppen a viták lezárásával van kapcsolatban. Pedig nagyon kíváncsi rá Osváth Zsolt a „nagy gyermekvédő”, amit szóvá is tett a minap. Engedélyezné e az azonos neműek házasságát és az örökbe fogadást? Mert a viták fő csapása ekörül folyik Brüsszelben és a migránsok befogadásán. Erről azonban nagy a csend.

Orbán Viktor szavait visszahangozta a végén is, mindenki „Hozzon magával még egy embert!”. A befejezés is nemzeti, sőt még keresztény elemek is feltűntek. Kézfogás, magyar zászló lengetés, „A haza minden előtt!”- ez a mondat volt a záró. Végül elénekelték a Kossuth nótát, mint minden Békemeneten. A műsort záró hölgy pedig a Bibliából idézett. A „magyarok istenét” emlegette, majd ennek kapcsán Jézus szavait.

Összességében keveredett benne a jobb és bal program. De egyes mondatok, jelképek, szimbólumok, feeling szintjén a Békemenet és Orbán Viktor szavainak lekoppintása volt.

Pók Katalin

Címlapképen: Magyar Péter ügyvéd beszél az általa meghirdetett Nemzeti menet és demonstráció egy új Magyarországért című rendezvényen a budapesti Kossuth Lajos téren 2024. április 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre