5 érv az Isztambuli Egyezménnyel szemben – Petíciót indít a CitizenGO

Petíciót indított a CitizenGO az áldozatvédelem erősítéséért. A szervezet felhívta a figyelmet, a radikális feminista csoportok, liberális újságírók és politikusok most úgy állítják be, mintha az Isztambuli Egyezmény elutasítása a női áldozatok cserbenhagyását jelentené.

A CitizenGO hisz abban, hogy a nők védelme és az áldozatsegítés alapvető fontosságú, de meggyőződésük, hogy az Isztambuli Egyezmény nem a megfelelő eszköz erre a célra – emelték ki honlapjukon. Emlékeztettek, a szervezet az Emberi Méltóság Központtal összefogva már 2017-ben felszólalt az Isztambuli Egyezmény kártékony pontjaival szemben.

Felhívták a figyelmet, a Momentum tegnap újra benyújtotta a Parlamentnek az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, ezért fontos tudatosítanunk a benne rejlő veszélyeket.

A CitizenGO az Emberi Méltóság Központ újra felhívja a Kormányt és a Parlamentet, hogy tegyenek lépéseket a nővédelem és az áldozatvédelem megerősítésére Magyarországon, de tegyék ezt az Isztambuli Egyezmény nélkül. Ehhez öt érvet is összegyűjtöttek az Isztambuli Egyezménnyel szemben:

A genderideológia trójai falovát jelentené Magyarország számára

Hangsúlyozták, a magyar jogszabályok nőről és férfiról beszélnek, nem különböztetik meg a biológiai és a társadalmi nemet. A gender egy olyan folyamatosan és radikálisan változó fogalom, amelynek a jelentése nem egyértelmű – tették hozzá.

A gender egyetlen ránk nézve kötelező érvényű definíciója a Nemzetközi Büntetőbíróság Római Statútumának meghatározása, amely szerint a gender a biológiai nem szinonimájaként értelmezve két nemre utal, a férfi és a női nemre a társadalom keretein belül. Ezzel ellentmond az Isztambuli Egyezmény gender fogalma, amely szerint a „nem” egy szociális konstrukció, amely akár változó is lehet, és amely lényegében független a biológiai valóságtól.

– emelték ki, hozzátéve, az Egyezmény nem fejti ki, hogy mit ért „sztereotip női és férfi szerepeken”, amelyen egyes hagyományok és szokások alapulnak. A

kár a néptáncoktatás is sztereotip lehet az Egyezmény alapján, mivel megjelennek benne a lányok és a fiúk hagyományos szerepeinek elemei

– fűzték hozzá.

 Diszkriminálja a férfiakat és a fiúgyermekeket

A közleményben megjegyzik, az Egyezmény nemcsak a nők elleni erőszakról, hanem a kapcsolati erőszakról is szól, amely bárkit érhet, nőket és férfiakat, lányokat és fiúkat egyaránt. Az Egyezmény nem védi egyenlően, és negatívan diszkriminálja a társadalom férfi és fiúgyermek tagjait.

Aggályosnak tartjuk, hogy az Egyezmény alapján más megítélés alá esnek a bántalmazott férfiak és nők. Véleményünk szerint egy a nők és a férfiak közötti tényleges egyenjogúság elősegítését célul kitűző Egyezménynek hozzá kellene járulnia, hogy az erőszak elszenvedői, legyenek akár lánygyermekek, nők, fiúgyermekek vagy férfiak, egyenlő bánásmódban részesüljenek. Aggasztó, hogy míg a nőkkel szembeni erőszak minden formájára alkalmazni kell az országoknak az Egyezményt, az csupán ösztönzi őket arra, hogy a kapcsolati erőszak minden áldozata tekintetében is alkalmazzák, tehát az érintett fiúkra és férfiakra

– fogalmaztak, kiemelve, az Egyezmény potenciális erőszak-elkövetőknek állítja be a férfiakat és fiúkat, azt várva a tagállamomktól, hogy “arra ösztönözzék a társadalom minden tagját, különösen a férfiakat és a fiúkat, hogy aktívan járuljanak hozzá a jelen Egyezmény hatálya alá tartozó erőszak minden formájának megelőzéséhez.”

Az Egyezmény egy költséges ellenőrző rendszer létrehozására kötelezné Magyarországot. Ezt a pénzt a valódi segítségre kellene költeni

Az Egyezményben foglaltak alapján a részes feleknek megfelelő pénzügyi forrásokat kell biztosítaniuk az integrált politikák végrehajtásához és létre kell hozniuk egy koordinációs testületet a politikák és intézkedések összehangolása érdekében

– idézték az Egyezmény szövegét, hozzátéve, hogy egy ilyen rendszer létrehozása hatalmas terheket ró az államháztartásra, melyet javaslatunk szerint inkább a szociális ellátórendszer javítására, a prevencióra, az áldozatokat segítő ellátórendszer fejlesztésére és a kapcsolati kultúra javítására, pl. a családi életre nevelésre, és szakemberek képzésére lenne szükséges költeni.

Veszélybe sodorja a szülői jogokat

A szülők a gyermekek elsődleges nevelői, és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy a szülőknek elsődleges joguk kiválasztani gyermekeik számára a megfelelő oktatást – fogalmazott a szervezet.

Az Isztambuli Egyezmény sérti ezt a jogot, mivel korlátozhatja a szülők jogát, hogy visszautasítsanak olyan iskolai órákat, és tanterveket, melyben a genderről tanítják gyermekeiket

– emelték ki.

Veszélyezteti a vallásszabadságot

Az Egyezmény megbélyegzi a keresztények meggyőződését a férfi-női különbségek, értékek, és a házasság (férfi és nő kapcsolata) mellett, mint egy olyan hagyományt, ami káros hagyományos nemi szerepeken, sztereotípiákon alapul, amiket cáfolni „kell” az iskolai tananyagokban – írják a közleményben.

Az Egyezmény alapján az egyházi iskolák sem vonhatják ki magukat a kötelező tananyagok oktatása és a gender kötelező érvényű definíciója alól. Így akár nálunk is előállhat egy olyan helyzet, hogy azért szankcionálnak egy lányiskolát, mert nem vesz föl hallgatói közé egy olyan fiút, aki lánynak érzi magát

– jegyezték meg. A CitizenGO és az Emberi Méltóság Központ arra kéri a Kormány és az Országgyűlés tagjait, hogy minden eszközzel lépjen fel a védteleneket sújtó erőszak ellen, de ne az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával, hanem a prevencióval, az áldozatokat segítő ellátórendszer fejlesztésével, a kapcsolati kultúra javításával, pl. a családi életre neveléssel, illetve szakemberek képzésével.

Forrás: CitizenGO

Iratkozzon fel hírlevelünkre