Veres András: Ábrahám ars poeticája minden keresztény embernek szól: Isten majd gondoskodik

Szent Benedek ünnepe alkalmából tartott ünnepi szentmisét Veres András püspök a 800 éves Szent Márton-bazilikában Pannonhalmán. Ezután a Boldogasszony-kápolnában megnyílt a Nyolc 100 év – emberöltőkkel a nyolcszázéves pannonhalmi bazilika felé című fotókiállítás, majd a főkönyvtárban megáldották és bemutatták a felújított háromszáz éves barokk orgonát.

Veres András visszaemlékezett arra, hogy egykori bencés diákként mennyire várták Szent Benedek ünnepét, mely valóban lelki nap volt számukra, mindnyájan telítődtek lélekben.Veres András szentbeszédének középpontjában Ábrahám elhívásának története állt. Mint mondta, Ábrahámot kihívja az Úr a földjéről, rokonsága köréből arra a helyre, amelyet majd mutat neki. Ábrahám döntése egész további életére kihat.  Nem sokszor kerülünk egész életünket meghatározó döntések elé, de néhányat mindnyájunknak meg kell küzdenünk. Szent Benedek is egy azok közül, akik Ábrahámhoz hasonlóan mertek nagyra vállalkozni, merészen dönteni. Ő is kivonult, mert egy egészen más életet akart élni, mint korábban. Ma az emberek kényszerből, kalandvágyból vagy a világ megismerésének vágyából hagyják el otthonukat, de nem mindenki kivonulása hoz pozitív gyümölcsöt.

Ezzel kapcsolatosan a püspök elmondta egy gyergyószentmiklósi élményét, amikor egy baráti beszélgetésben meg merte kérdezni az ottaniakat, miért van az, hogy ott annyi buzgó embert lát, ám akik átjönnek Magyarországra, nem annyira buzgók. Egy idősebb úr így szólt:

Mert tetszik tudni, a fáról is a szél először a száraz levelet hordja el.

Bizony nem mindig a legjobb tulajdonságaikat viszik magukkal az emberek életüknek egy új helyszínére – fűzte hozzá. Isten ma is hív embereket sajátos élethivatásra, miként hívta Ábrahámot, Szent Benedeket és sok más szentet  – fogalmazott Veres András, hozzátéve  kivonulásra hívja őket Isten, hogy egészen új életformát, életstílust kezdjenek. Ehhez Ábrahám bátorságára van szükség. Ő végtelen bizalmat mutatott a gondviselő Isten felé. Még a fiát is hajlandó lett volna feláldozni, pedig benne látta megvalósulni Isten ígéreteit, amiért elhagyta otthonát, családját.

Ábrahám ars poeticája minden keresztény embernek szól: Isten majd gondoskodik. Ábrahám hitt ebben, ez volt bátorsága alapja

– hangsúlyozta a püspök. Felhívta a figyelmet,sokszor bizonytalanok vagyunk döntéseinkben, élethelyzeteinkben, de merjünk hinni abban, hogy Isten majd gondoskodik. Ábrahám és Szent Benedek Istenre bízta további életét. Ezzel kapcsolatosan a püspök elmondta, hogy Assisi Szent Ferencet egyszer Leó testvér megkérdezte, milyen utak vezetnek Istenhez. Azt válaszolta neki:

Utak nem vezetnek Istenhez, csak szakadékok. Ugrani kell bátran, vonakodás nélkül.

Mivel Isten gondoskodik, az ember meghozhatja a legbátrabb döntéseket is – fogalmazott. Isten útján nem lehet fontolgatva haladni. Ábrahám bátorsága abban születik meg, akiben kialakul a feltétel nélküli bizalom Isten felé. Ha hiszünk benne, bármilyen nehéz élethelyzetbe kerüljünk is, látni fogjuk gondviselő szeretetét, és létrejön bennünk ez a lelkület.

A püspök buzdított, hogy gyakran kérjék a házastársak egymás és gyerekeik számára, a szerzetesközösség tagjai és az elöljárók egymás számára Isten áldását, Isten állandó jelenlétét és szeretetét.

Aki Isten iránti bizalomban él, az megtalálja az áldást az életében, és maga is áldássá válik a környezete számára

– hangsúlyozta Veres András.

Emlékezni fognak rá még halála után is, élete példaként állítható a jelenkor emberei számára. Hány évszázad telt el, és Szent Benedek ma is áldás a követői számára! Kérjük, hogy áldássá tudjunk lenni embertársaink, szeretteink számára szűkebb és tágabb környezetünkben 

– buzdított végül. A szentmise után Nyolc 100 év – emberöltőkkel a nyolcszázéves pannonhalmi bazilika felé címmel nyílt fotókiállítás a „Bazilika800” emlékév alkalmából a Boldogasszony-kápolnában. A falakon nyolc, 1924-ben született férfi és nő nagy méretű portréját helyezték el, érzékeltetve, megragadhatóbbá téve, hogy az 1224-es bazilikalapítástól eltelt, felfoghatatlan hosszúságú nyolcszáz év tulajdonképpen az ő eddigi életük összege.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapképen Veres András gyõri megyés püspök, az MKPK elnöke sajtótájékoztatót tart Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának részleteirõl a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fõvárosi székházában 2023. március 1-jén.
MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre