Rétvári Bence: A vízügy munkatársai a békéért dolgoznak

A vízügyi területen dolgozók az emberek jólétének alapvető szükségletéért dolgoznak, és egyben a békéért is – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a víz világnapja alkalmából adományozott elismerések átadási ünnepségén, pénteken Budapesten.

Rétvári Bence ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a világban dúló háborúk sok esetben a vízért folynak, és az éghajlat változásával ez a veszély nem csökkenni, hanem nőni fog. Szavai szerint a békét szolgálja, ha a szakemberek azon munkálkodnak, hogy mindenkinek legyen elegendő vize.

Fontos, hogy a víz inkább összekösse, mintsem szétválassza az embereket

– mondta, megjegyezve: az idei világnap mottójául a víz a békéért szlogent választották. Rétvári Bence kiemelte, a klímaváltozással egyre fontosabbá válik a vízügyi terület munkája. Ezért a kormány is megerősítette ezt a szakterületet és szívén viseli a dolgozók megbecsülését – fűzte hozzá.

Az államtitkár megköszönte a vízügy munkatársainak helytállását és teljesítményét, hangsúlyozva: a magyar vízigazgatás európai mércével mérve is jóval nagyobb biztonságot garantál, mint más országoké.

A magyar vízügyi mérnökség munkája világszerte ismert

– mutatott rá, jelezve: a szakma hírnevét mutatja az is, a vízügyi képzésekre sokan jönnek ide külföldről tanulni a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. Rétvári Bence úgy fogalmazott, a magyar emberek biztonságban vannak, mert a vízügyi szakemberek a lehető legprofesszionálisabb árvízvédelmet valósítják meg és a száraz időszakokban is megfeszített, precíz munkával dolgoznak a víz eltárolásán.

Példaként idézte a tavaly augusztusi óriási esőzést is, amikor a vízi szakemberek és a katasztrófavédelem munkatársai a legjobb vízügyvédelmi rendszert alakították ki. Munkájuk olyan precíz volt, hogy sikerült a magyar emberek életét, vagyonát, biztonságát megőrizni a nagyon gyorsan kialakuló veszélyhelyzetekben is – húzta alá.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy az egy főre jutó vízkészletet illetően Magyarország az egyik legjobb helyzetben van a kontinensen. Megjegyezte továbbá, hogy az év második felében esedékes európai uniós magyar elnökség új lehetőségeket nyit meg a vízügy területén is.
Az ünnepségen Rétvári Bence elismeréseket is átadott az ágazatban tevékenykedőknek.

(MTI)

A címlapképen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a víz világnapja alkalmából adományozott elismerések átadási ünnepségén a minisztériumban 2024. március 22-én.
MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre