Kovács Gergely érsek a gyulafehérvári kispapoknak: Fogadjátok be a Szentlélek tanító szavát

Lektorokat és akolitusokat avatott fel Kovács Gergely érsek nagyböjt ötödik vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban. 

Az ünnepi szentmisén jelen volt Jakubinyi György nyugalmazott érsek, Kerekes László segédpüspök, a szeminárium elöljárói és tanárai, a központi papság, illetve a jelöltek szülei, testvérei, barátai. Lektoravatásban részesült Bakos Szabolcs (Gyergyóremete), Egyed Arnold István (Sepsiszentgyörgy), Fazakas Tibor (Pusztakalán), Fekete László Csaba (Nagybánya), Kováts Álmos Botond (Szatmárnémeti) és Motolan Ioan Marian (Temesszlatina) harmadéves kispap, míg akolitussá avatták Antal Endre (Gyimesbükk), Barna Miklós István (Bólya) és Kiss Szilárd (Gyergyóalfalu) negyedéves kispapokat.

Kovács Gergely érsek szentbeszédében a lektorjelöltekhez szólva kiemelte:

Vegyétek komolyan a lektori szolgálatot. Nem pusztán egy szövegrész felolvasásáról van szó, hanem a hit ápolásáról. Az összegyűlt híveknek az Isten igéjét, az ő szavát olvassátok fel, amelyet nem mindegy, hogyan teszitek. Ti magatok is fogadjátok be a Szentlélek tanító szavát, elmélkedjétek át, és napról-napra egyre jobban sajátítsátok el Mesterünk tanítását

– fogalmazott a főpásztor, majd az akolitusjelöltekhez is atyai szeretettel szólt:

Ezután Krisztus testét érintitek, Istent veszitek a kezetekbe. Mindig szent komolysággal tegyétek. Szeressétek mindazokat, főleg az elesetteket és betegeket, akik általatok vehetik magukhoz Krisztus testét.

Az akolitusjelöltek is az érsek elé járultak, a főpásztor átadta nekik a szentmise ünneplésére előkészített adományokat.

Az akolitus a diakónus és a pap mellett teljesít aktív szolgálatot a liturgikus cselekmények végzése alatt, valamint feladata a szentmiséken való áldoztatás és a szent edények megtisztítása, továbbá elvihetik az Oltáriszentséget az idősek, betegek otthonába, szentségimádást és különböző liturgikus cselekményeket is végezhetnek, többek között igeliturgiát is.

Forrás: romkat.hu

Címlapkép: Lektorokat és akolitusokat avatott fel Kovács Gergely érsek nagyböjt ötödik vasárnapján a gyulafehérvári székesegyházban. Forrás: SIS/romkat.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre