Hamarosan Magyarország lehet az USA legfontosabb szövetségese

Még csak március van, de máris kijelenthető, hogy a magyar miniszterelnök túl van az év egyik legfontosabb találkozóján. Múlt héten ugyanis Mar-a-Lago-i birtokán fogadta őt Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke, aki idén is megméreti magát Joe Bidennel szemben és jó eséllyel indul az újabb elnöki ciklusáért. A találkozónak sok fontos tanulsága van.

Az első számú következtetés, amelyet levonhatunk, hogy ha Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke, akkor gyorsan véget vet az orosz-ukrán háborúnak. Trump ugyanis békepárti, ezt sosem rejtette véka alá, maga is többször elmondta, hogy néhány nap alatt békét teremtene. Hogy nem a levegőbe beszél, azt abból tudhatjuk, hogy elnöksége idején az Egyesült Államok nem indított új háborút sőt, a meglévőek lezárására törekedett. Biztató jel az is, amit Orbán Viktor mondott egy, a találkozó után vele készült interjúban. A miniszterelnök arról beszélt, hogy Trumpnak van terve a békére, de már önmagában az, hogy nem küldene több fegyvert és pénzt, a harcok leállítását jelentené, Ukrajna ugyanis nyugati segítség nélkül nem tudná tovább folytatni a háborút. 

A béke jelentősége pedig Magyarország szempontjából óriási, hiszen mivel a háború a szomszédunkban dúl, annak közvetett kárai minket érintenek a leginkább.

Donald Trump és Orbán Viktor találkozója után – második következtetésként – az is nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar jobboldal mintaadóvá vált az amerikai republikánusok számára. Ez kiderült abból, ahogyan a volt elnök Orbán Viktort köszöntötte és méltatta, de ennél is árulkodóbb, hogy a magyar kormányfő amerikai útja során a Heritage Foundation-nél is járt. Ez az agytröszt az, amelyik előkészíti Donald Trump elnöki programját. Orbán Viktor elmondása szerint az alapítványnál úgy tekintenek Magyarországra, mint egy különleges helyre, egy olyan országra, amelynek sikerült elérnie azokat a célokat, amelyeket az amerikai jobboldal is szeretne. 

Óriási dolog, hogy a magyar jobboldali politika mintává válhatott az USA-ban. És micsoda különbség ez a baloldalhoz képest, amelyik folyamatosan a mintakövetésre építi a politikáját, legyen az a minta akár moszkvai, akár brüsszeli.

Éppen ebből a mintaadásból következik az, hogy amennyiben Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, akkor jelentősen megnőhet Magyarország nemzetközi súlya. Európában ugyanis ma csak a magyar kormányzati politika azonos az amerikai republikánusok céljaival. Legyen az a háború, vagy béke kérdése, a migrációs politika, vagy az LMBTQ-lobbi megállítása, alig van olyan európai ország, amely azt mondaná, mint a körvonalazódó Washington-Budapest tengely. Ez azért jelentős változás, mert az Egyesült Államok fővárosában még sosem látták Magyarországban az első számú európai szövetségest. Bár Trump előző elnökségének idején a fókusz Németországról és Franciaországról Közép-Kelet-Európára helyeződött, még a republikánusok is inkább Lengyelországot és Romániát preferálták. Mostanra azonban Varsó és Bukarest is beállt a liberális, háborúpárti sorba, így egy következő Trump-adminisztráció sokkal kevésbé számíthat rájuk a céljai elérésében.

Így léphet elő Magyarország az USA első számú európai szövetségesévé, ami óriási nemzetközi súlyt és mozgásteret adna Budapestnek és az Orbán-kormánynak.

És ebből következik a negyedik tanulság, amelyet az Orbán-Trump találkozóból levonhatunk. Ahogyan arra a miniszterelnök is utalt, a gazdasági kapcsolatok ugyan jelenleg is jók a két ország között, ezt akár meg is lehetne kétszerezni. Jelenleg a magyar gazdaságban Németország a legnagyobb befektető, Berlint pedig holtversenyben Peking és Washington követi. Éppen ezért az Egyesült Államoknak is érdeke, hogy megelőzze legfontosabb riválisát, Kínát ezen a területen. Ráadásul ha Trump – Bidennel ellentétben – a Kínával való kereskedésben lesz inkább érdekelt, az mindkét ország részéről tovább növelheti a magyarországi befektetéseket. Így megvalósulhat az a magyar stratégiai cél, hogy a globális Kelet és Nyugat cégei nálunk találkozzanak és nálunk működjenek együtt.

Összességében tehát elmondható, hogy Magyarországnak elemi érdeke, hogy novemberben Donald Trump nyerje meg az elnökválasztást, ebben az esetben ugyanis hazánk nagyon komoly politikai és gazdasági előnyt szerezhet Európában.

Iratkozzon fel hírlevelünkre