A méhen belüli élet, ahogy még soha nem láttuk – orvosok segítségével létrehozott animáció egy kisbaba első 9 hónapjáról

Elképesztően látványos, és minden eddiginél részletesebb videó került fel az internetre, amely bemutatja, hogyan fejlődik egy kisbaba az édesanyja méhében 9 hónapon keresztül. A megható képsorokat most magyar szinkronnal is megtekinthetjük.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy egy kisgyermek már a fogantatástól kezdve emberi lény, mint hogy egészen apró korától hordozza testében azokat a jellegzetességeket, amelyek meghatározzák majd, ki lesz ő, hogyan fog kinézni és milyen tulajdonságai lesznek a későbbiekben: az embernek már létezése első pillanatában eldől a neme, etnikuma, hajszíne, szeme színe és számtalan más jellemvonása. 

Kicsit több, mint 3 héttel (22 nappal) a fogantatás után pedig elkezd dobogni a szíve.

A 4. héten megjelennek kar,-és lábkezdeményei, amelyekkel az 5-6. hét között elkezd spontán és reflexíven mozogni. A megtermékenyüléstől számított 6. héten pedig mérhető az agyműködése és elkezdenek fejlődni a csontjai is. 7 és fél hetes korában a kezeit már össze tudja érinteni és megjelennek a különálló kéz,-és lábujjak is. Ekkor már tud csuklani is.

A 9. fejlődési hét elejére már több mint egy milliárd sejtje van egy kisbabának és önálló lénnyé fejlődött: szopja az ujját és nyel, valamint megfogja azt, ami a keze ügyébe kerül. Hozzáér az arcához, sóhajt és nyújtózkodik. 11 hetes korában már játszik az édesanyja méhében: mozgatja a testét és felfedezi a környezetét. A 12. hétre kifejlődtek az ízlelőbimbói is. A 18. héten pedig már beszédmozgás érzékelhető a gégében, ha ultrahangon figyeljük meg a kisbabát.

20 hetes koruk körül pedig – sok segítséggel ugyan – de a babák már a méhen kívül is életben maradhatnak.

Az Olivia fejlődését bemutató film a főbb a fejlődési szakaszokat mutatja be igen részletesen és érzékletesen. A videó pontosságához kétség sem férhet, hiszen elkészítésében orvosok is segédkeztek:

Iratkozzon fel hírlevelünkre