Ferenc pápa nagyböjt negyedik vasárnapján: Jézus nem elítélni, hanem megmenteni jött a világot

Ferenc pápa nagyböjt negyedik vasárnapján délben az Úrangyala elimádkozásakor arra bátorított, hogy Krisztus irgalmas tekintetét magunkévá téve ne elítéljük, hanem inkább megmentsük egymást. A Szentatya köszöntötte a nőket, és a béke megteremtésének fontosságát hangsúlyozta minden háborús területen.

Ferenc pápa vasárnapi evangéliumában Nikodémus alakjáról beszélt, aki farizeus, „a zsidók egyik főembere” volt.

Ő látta a Jézus által végbevitt csodajeleket, Istentől küldött tanítót ismert fel benne, és hogy meg ne lássák, éjszaka ment el hozzá. Az Úr fogadta, párbeszédet folytatott vele, és feltárta előtte, hogy nem elítélni, hanem megmenteni jött a világot (vö. Jn 3,17). Álljunk meg, és gondolkodjunk el ezen: Jézus nem elítélni, hanem megmenteni jött. Ez gyönyörű!

– hívta fel a figyelmet a pápa, hozzátéve, az evangéliumban gyakran látjuk, hogy Krisztus feltárja a vele találkozó emberek szándékait, olyankor leleplezi hamis magatartásukat, mint a farizeusok esetében, vagy elgondolkodtatja őket életük rendezetlenségéről, mint a szamariai asszony esetében.

Jézus előtt nincsenek titkok: ő olvas a szívben, mindannyiunk szívében.

– hangsúlyozta a Szentatya. Megjegyezte, ez a képesség nyugtalanító lehet, mert ha visszaélnek vele, árt az embernek, kíméletlen ítéletnek teszi ki. Hiszen senki sem tökéletes, mindannyian bűnösök vagyunk, mindannyian hibázunk, és ha az Úr gyengeségeink ismeretét arra használná, hogy elítéljen bennünket, akkor senki sem menekülne meg – tette hozzá.

Ferenc pápa elmondta, Jézus ezt a titkot nem arra használja, hogy ujjal mutogasson ránk, hanem arra, hogy átölelje életünket, hogy megszabadítson a bűntől és megmentsen bennünket. Jézus nem akar bíróság elé állítani vagy ítélet alá vonni; ő azt akarja, hogy egyikünk se vesszen el – fűzte hozzá.

Az Úr ránk irányuló tekintete nem elvakító fényszóró, mely nehéz helyzetbe hoz bennünket, hanem egy barátságos lámpa szelíd fénye, mely segít meglátni a bennünk lévő jót és felismerni a rosszat, hogy kegyelmének támogatásával megtérhessünk és meggyógyulhassunk

– fogalmazott a pápa. 

Jézus nem elítélni, hanem megmenteni jött a világot. Gondoljunk csak magunkra, mi oly sokszor elítélünk másokat; oly sokszor szeretünk megszólni másokat, pletykálni másokról. Kérjük az Urat, adja meg mindannyiunknak ezt az irgalmas tekintetet, hogy úgy nézzünk másokra, ahogyan ő néz mindannyiunkra. Mária segítsen bennünket, hogy egymás javát akarjuk!

– mondta a Szentatya. A nőnappal kapcsolatban Ferenc pápa felhívta a figyelmet, még sok tennivaló vár mindannyiunkra, hogy a nők egyenlő méltósága konkrét formában is elismerést nyerjen.

A társadalmi és politikai intézményeknek az alapvető kötelessége, hogy védelmezzék és előmozdítsák minden emberi lény méltóságát, megteremtve a nőknek, az élet hordozóinak a szükséges feltételeket ahhoz, hogy elfogadhassák az élet ajándékát, és méltó életet biztosíthassanak gyermekeiknek

– fogalmazott Ferenc  pápa. Beszéde végén megjegyezte, aggodalommal követi a Haitit sújtó súlyos válságot és az elmúlt napok erőszakos eseményeit. A pápa arra buzdított,  imádkozzunk azért, hogy mindenféle erőszak véget érjen, és hogy a nemzetközi közösség megújult támogatásával mindenki hozzájáruljon a béke és a kiengesztelődés növekedéséhez az országban.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapképen Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond vatikáni lakosztályának a Szent Péter térre nézõ ablakából 2020. november 29-én, advent elsõ vasárnapján.
MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

Iratkozzon fel hírlevelünkre