A Párbeszéd a közoktatás részévé tenné az LMBTQI-kérdéskörrel kapcsolatos társadalmi érzékenyítést

7 pontból álló LMBTQ-csomagot nyújt be a Párbeszéd-Zöldek az országgyűlésnek – a hírt Barabás Richárd, a párt társelnöke jelentette be Facebook-oldalán. A törvénycsomag többek között olyan kérdéseket tartalmaz, mint az azonos nemű párok házasságkötése, a jogi nem- és névváltoztatás lehetősége, valamint az örökbefogadás.

A baloldali politikus posztjában felsorolta a hét pontot:

  1. A Gyermekvédelmi törvény 2021-es módosításából vegyük ki azokat a passzusokat, amelyek alkalmasak a melegek megbélyegzésére.
  2. Valósítsuk meg az azonos nemű párok házasságkötéséhez szükséges jogszabályi környezetet a teljes és megkülönböztetésmentes jogegyenlőség biztosításával.
  3. Teremtsük meg a házasságon kívüli párkapcsolatban élők közös gyermekké fogadásának jogi lehetőségét.
  4. Állítsuk vissza az Egyenlő Bánásmód Hatóság közjogi függetlenségét; valamint hozzunk létre LMBTQI-ügyekért felelős főosztályt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalán belül.
  5. Biztosítsuk a jogi nem- és névváltoztatás lehetőségét. Dolgozzunk ki önmeghatározáson alapuló, gyors, átlátható és hozzáférhető eljárásrendet a nem jogi elismerésére.
  6. Lépjünk fel az LMBTQI-diákokat érő iskolai bántalmazás minden formája ellen, valamint tegyük a közoktatás részévé az LMBTQI-kérdéskörrel kapcsolatos társadalmi érzékenyítést és társadalmi párbeszédet.
  7. Alkossunk nemzeti szintű országos LMBTQI-stratégiát, e folyamat részeként hozzunk létre rendszeres egyeztető fórumot az LMBTQI-szervezetekkel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre