„Ne hagyj magamra időskoromban” – A Nagyszülők 4. világnapja középpontjában a „magány” áll

A Nagyszülők és az idősek 4. világnapjára való felkészülés során a Világiak, a család és az élet dikasztériuma közzétette a 2024-es emléknap témáját. A pápa a következő témát választotta: „Ne hagyj magamra öregkoromban” (vö. Zsolt 71:9 – „Öregkoromban se taszíts el magadtól, akkor se hagyj el, ha erőm elfogy!”). A vatikáni dikasztérium sajtóközleménye szerint a választott téma célja, hogy „felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy sajnos a magány sok idős ember életében keserű valóság, akik gyakran a kiselejtezés kultúrájának áldozatai”.

Ferenc pápa üzenetében majd a 71. Zsoltár idézetéből indul ki, amely egy idős ember könyörgését írja le, aki az Istennel való barátsága történetéről elmélkedik.

A nagyszülők és az idősek karizmáinak, valamint az egyház életéhez való hozzájárulásuk értékelésével a Világnap célja, hogy támogassa minden egyházi közösség erőfeszítéseit a nemzedékek közötti kötelékek erősítésére és a magány elleni küzdelemre, annak tudatában, hogy „nem jó az embernek egyedül lennie” (Ter 2:18), ahogyan a Szentírás fogalmaz

– olvasható a sajtóközleményben. kevin Farrel bíboros háláját fejezte ki Ferenc pápának, amiért rávilágít a sok idős ember által elszenvedett magányra.

Ezzel a valósággal szembesülve, a családokat és az egyházi közösséget arra hívják, hogy járjanak élen a találkozás kultúrájának előmozdításában, hogy hozzanak létre tereket a megosztásra, a meghallgatásra, a támogatás és a szeretet kifejezésére: így az evangéliumi szeretet konkréttá válik

– hangsúlyozta a Világiak, a család és az élet vatikáni dikasztériumának prefektusa.

A Nagyszülők és idősek 2024-es világnapja az Ima évében zajlik, amelyet Ferenc pápa hirdetett meg, hogy segítse a katolikusokat a 2025-ös szentévre való felkészülésben. A pápa 2021-ben alapította a világnapot, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepel az egyház, Szent Joachim és Szent Anna, Jézus nagyszülei liturgikus ünnepe közelében.

Forrás: Vatican News

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre