Orbán Viktor az évértékelőn: 2024 sorsfordító év lehet

A ’23-as extra nehéz évből sikerült “ép bőrrel kikecmeregni”, az eredményekkel “nem lehetünk elégedetlenek” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A miniszterelnök azt mondta, ötödik éve kell rendkívüli körülmények között és embert próbáló nyomás alatt élnünk és dolgoznunk, ötödik éve az egész ország és minden család keményen dolgozik, hogy megvédhessük azt, amit korábban már elértünk.

Értékelése szerint a legfontosabbat, a munkahelyeket sikerült megvédeni, sőt, még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint éppen most.

Emellett sikerült megvédeni a nyugdíjakat is és visszaadni a 13. havi nyugdíjat, amit még a baloldal vett el az emberektől – mondta.

Az inflációt – a jegybank segítségére sietve – sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni – sorolta, hozzátéve, hogy az eredményekkel igazán nem lehetünk elégedetlenek.

A lemondás helyes volt, és megerősít bennünket

A gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket – mondta a kormányfő Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban.

Az elnök és az igazságügyminiszter munkáját zaklatott szívvel, mindnyájunk nevében megköszönöm

– hangsúlyozta. Orbán Viktor kiemelte, lemondás körüli vitáról megjegyezte, hogy a távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

Ha beütött a baj, legalább annyi hasznunk legyen, hogy tanulunk belőle együtt. A szemünk előtt lezajló dráma arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kockázatokkal kell szembe néznünk nap mint nap

– fogalmazott. Ma, amikor a nemzetállamok függetlensége áll a világ nagyhatalmú pénz és erőközpontjainak célkeresztjében, a kockázatok különösen is nagyok – tette hozzá.

Budapest, 2024. február 17.
Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni

A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat, az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig át kell fésülni és ki kell egészíteni – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor a kegyelmi ügy kapcsán úgy fogalmazott, az áldozatok kálváriája kötelez bennünket, hogy megerősítsük a gyermekvédelmi intézményeink vezetését és felügyeletét, az ott dolgozókra vonatkozó előírásokat és korlátozásokat. Mindezeket együtt pedig egy új gyermekvédelmi törvénycsomag formájában be kell nyújtanunk az Országgyűlésnek – tette hozzá.

A modern politika vastörvénye az alázat

A modern politika vastörvénye az alázat – jelentette ki hozzátéve, akármilyen magasan is vagy, egyedül sosem lehetsz okos. Nincs védett hely, a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni.

A politikai hiba akkor is hiba, ha van rá magyarázat

– emelte ki Orbán Viktor. A kormányfő sürgető feladatnak nevezte az új köztársasági elnök megválasztását. Azt kérte az Országgyűlés kormánypárti frakcióitól, hogy Novák Katalin köztársasági elnök távozásának napján indítsák el az új elnök megválasztásához vezető eljárást.

Orbán Viktor azt mondta, a kibillent egyensúlyt helyreállítani, a felháborodás magasba csapó hullámait megszelídíteni, a család és gyermekvédelem ügyében a nemzetet újraegyesíteni csak az elnök lemondásával és új elnök hivatalba lépésével lehet.

 

Résztvevők Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédén a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A jövő a zöldenergiáé

A jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni – jelentette ki a miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

Orbán Viktor azt mondta: miután visszataláltunk a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra, azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt.

A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, két legyet üthetünk egy csapásra. Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is – mutatott rá.

A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket – emelte ki a miniszterelnök.

Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül!

Megmentjük az autógyárainkat is – jelentette ki Orbán Viktor rámutatva, hogy a nyugati világban sok autógyárat zárnak be és helyeznek át, ezt Magyarországon el kell kerülni.

Képzeljék el Győrt az Audi vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül!

– emelte ki a kormányfő. Azt mondta, csak néhány év kérdése, és életünk minden szegletében ott lesznek az energiatároló eszközök, az autóinkban, a házainkban, a munkahelyeken, a gyártelepeken, az ipari parkokban.

A magyar kormány erre a célra hatalmas összeget, több százmilliárd forintot fordít – közölte. Hozzátette, a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel.

A kormányfő kiemelte azokat a területeket, amelyekben Magyarország világszínvonalon sikeres: a gyógyszeriparban, a vetőmagtermelésben, az élelmiszeriparban, az infokommunikációban és az autógyártásban.

Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

A parlamenti ülésszak kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását

A parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását – közölte szombaton, Budapesten tartott évértékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását

– fogalmazott a kormányfő.

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk

Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is – jelentette ki a kormányfő. A miniszterelnök hangsúlyozta, hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte belevetette magát a konfliktusba. Úgy értékelt, a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia – jegyezte meg.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan: nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss – fogalmazott.

Ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere régen látott mértékben kitágul. Szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne a z elnöki székbe és békét teremtene Európa keleti felén

– tette hozzá. Rámutatott, az új agrárszabályok és az Ukrajna előtti piacnyitás lehetetlen helyzetbe hozta az európai mezőgazdaságot.

Brüsszel magára hagyta az európaiakat

– fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta, hogy egészséges, helyben termelt élelmiszer helyett, műhúst és GMO-s vackokat sóznak ránk. Hozzátette, az Európa-szerte tiltakozó gazdák csak annyit szeretnének, ha nem brüsszeli folyosókon szaladgáló klímafanatikusokkal és hibbant szobatudósokkal íratnák a kötelező erejű jogszabályokat.

Orbán Viktor azt mondta, a migrációról is csak rossz híreim vannak. A vak is látja, hogy a migráció biztonsági kockázat, ráadásul az antiszemitizmus melegágya, és kifordítja az európai társadalmak gyökereit az európai talajból – mondta.

Úgy fogalmazott, ők maguk csalogatták be a migránsokat, vattacukorral ültek ki Brüsszelben és Berlinben a tűző napra, aztán meg csodálkoztak, hogy rájuk szálltak a darazsak.

A miniszterelnök úgy összegzett: Brüsszel magára hagyta az európaiakat. Sohasem volt ekkora távolság a brüsszeli politika és az európai emberek érdekei és akarata között – tette hozzá. Brüsszelben változás kell – szögezte le.

2024 sorsfordító év lehet

Szuperválasztási év, amikor Brüsszelben, az Egyesült Államokban, Indiában és még egy tucat helyen döntenek az emberek arról, milyen vezetéssel akarnak tovább menni. Magyarország számára ebből annyi a fontos, hogy nagy esélyek nyílnak meg előttünk – fogalmazott a miniszterelnök.

A világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat majd, mint most, az év elején, és ha a Jóisten megsegít bennünket, akkor Magyarország mozgástere nem csökken, hanem régen látott mértékben kitágul

– tette hozzá Orbán Viktor. Kijelentette, nem szólhatunk bele más országok választásaiba, de nagyon szeretnénk, ha Donald Trump elnök visszatérne az elnöki székbe, és békét csinálna itt, Európa keleti felén.

Szerinte a brüsszeli bürokraták nem fogják kihúzni Európát a válságból, valódi változást egy új európai jobboldal hozhat, amelynek mi, magyarok is részei vagyunk.

Ugyanakkor elkerülendő, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntsük, az új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatíva kell, hogy legyen.

– hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A címlapképen Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre