Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, világszerte Putyin ellen tüntettek – VIDEÓ

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus – közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN). Az állami RT médiaügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. Nem csak a politikusokat, a civil társadalmat is megdöbbentette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála.

Vizsgálat indult annak megállapítására, hogy mi volt Navalnij halálának oka, a FSZIN a központi hivatal operatív, biztonsági és egészségügyi osztályának szakértőiből álló bizottságot küldött a helyszínre. A történteket a Nyomozó Bizottság (SZK) is vizsgálja.

A büntetés-végrehajtási intézményeket látogató jamali társadalmi megfigyelő bizottság szerint Navalnijnak nem voltak egészségügyi panaszai, és a hozzátartozóihoz sem érkezett ilyen értelmű kérelem.

Lenyid Szolovjov, Navalnij ügyvédje a Rigában szerkesztett, ellenzéki Novaja Gazetának elmondta, hogy a család azt kérte, ne kommentálják a történteket, és hogy megpróbálja tisztázni, mi történt. Jogi képviselő utoljára szerdán járt az elítélt ellenzékinél.

Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára azt mondta, hogy a politikus ügyvédje a Jamal-Nyenyec Autonóm körzetbe repült, mert “egyelőre semmi sem erősítette meg” a FSZIN közleményét. Julija Navalnaja, a politikus felesége a müncheni biztonsági konferencián azt hangoztatta, hogy ha a hír igaz, akkor Vlagyimir Putyin elnök és környezete “nagyon hamar” viselni fogja a felelősséget azért, amit Oroszországgal, a családjával és a férjével tett, és világméretű összefogást sürgetett a Moszkvában uralkodó “rezsim” ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnököt tájékoztatták a történtekről. Azt mondta, hogy a FSZIN az előírt protokoll szerint teszi a dolgát, és nincs szükség külön intézkedésre.

Marija Zaharova külügyi szóvivő kifogásolta, hogy még a halottkémi vizsgálat sem készült el, de a Nyugat máris az ellenzéki politikus meggyilkolásával vádolta meg Moszkvát. Az orosz diplomáciai tárca “felháborító cinizmussal” vádolta az amerikai külügyminisztériumot és a Fehér Házat, amiért Oroszországot tette felelőssé Navalnij haláláért, miközben nem emelte fel szavát az ukrán börtönben megkínzott és életét vesztett, amerikai állampolgárságú Gonzalo Lira újságíró halála miatt.

A The Guardian közzétett egy videót annak kapcsán, hogy a világ több országában voltak tüntetések, megemlékezések Navalnij halála miatt.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a kanadaiak „megdöbbentek” a halálhír hallatán.

A demokrácia, a szabadságjogok és az orosz nép elkötelezett harcosa volt. Ez valóban azt mutatja, hogy Putyin milyen mértékben fog lecsapni mindenkire, aki az orosz nép szabadságáért harcol

​​– mondta. Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár „megdöbbenéssel értesült Alekszej Navalnij orosz ellenzéki személyiség halálhíréről”.

A főtitkár részvétét fejezi ki Navalnij családjának, és teljes körű, hiteles és átlátható vizsgálatot kér Navalnijnak a börtönben bekövetkezett állítólagos halála körülményeiről

– mondta Stephane Dujarric egy sajtótájékoztatón.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár visszafogottabb nyilatkozatot adott ki, mondván, hogy „minden tényt meg kell vizsgálni, és Oroszországnak választ kell adnia a halála körülményeivel kapcsolatos összes súlyos kérdésre”.

A címlapképen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető a Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes elleni merénylet ötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Moszkvában. 
MTI/AP/Pavel Golovkin

Iratkozzon fel hírlevelünkre