Megáldották az egri görögkatolikus kápolna szentélyét

A február 11-én, vasárnap áldotta meg Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök az egri szervezőlelkészség kápolnájának elkészült festését – számolt be a Miskolci Egyházmegye. A liturgián részt vett Ternyák Csaba egri érsek is.

A szentélyt díszítő ikonok a Paradicsomkertet juttatták Orosz Atanáz püspök eszébe – mondta a prédikációjában.

Gondviselésszerű egybeesés, hogy a mai zsolozsma imádságaiban van a legtöbb emlék az elvesztett paradicsomi állapotról, ami után a nagyböjt idején is oly’ sokszor vágyakozunk majd!

Ennek apropóján kitért az ikontisztelet fontosságára és helyes gyakorlatára:

Nem a képnek szól az imádat, hanem az ábrázolt személynek”.

Ezért nagy jelentőségű, hogy az egri kápolna szentélyében velünk vannak az apostolok és a szentek.

Orosz Atanáz püspök többször imádkozott a liturgia során a betegségben szenvedőkért. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelének vonatkozó gondolatait is felidézve elmondta: a testi szenvedés elviselése, a beteggondozás, a szeretteink ápolása a sok-sok nehézség mellett lelki gyümölcsöket terem. Minden fájdalom ellenére tudnunk kell, hogy Isten az élet megadója, ő dönt annak hosszáról és végéről is.

A püspök meghívására az ünnepi Szent Liturgia részese volt Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke, aki a szertartást követen külön köszöntötte az egri görögkatolikusokat. A közös ünnep az ősegyház gyakorlatát juttatta eszébe, amikor még családi házakban gyűltek össze a keresztények. Az egri érsek kifejezte azt is, mennyire örül annak, hogy az egyre szépülő kápolnában valódi otthonra leltek a hívek.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre