Egy év börtönbüntetésre ítélte Fekete-Győr Andrást a bíróság

Egy év börtönbüntetésre ítélték, két év próbaidőre felfüggesztve Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét – tudta meg az Index. A vád szerint a budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen Szarvas Koppány Bendegúz társaságában füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket.

A vád szerint 2018. december 12-én a túlóratörvény elleni, a budapesti Kossuth téren tartott tüntetésen Fekete-Győr és a volt DK-s, majd a Momentumban elhelyezkedő Szarvas Koppány Bendegúz füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, ezzel veszélyeztetve a munkájukat végző rendőröket.  Szarvast elsőrendű vádlottként csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, míg Fekete-Győrt másodrendűként csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal vádolják.

2023 májusában az elsőfokú ítéletben felmentették mindkettőjüket a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól, de az ügyészség fellebbezett, így most másodfokon született döntés az ügyben .

Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre. A védők beszéde után ismét az utolsó szó jogán szólalhatott fel a két vádlott, elsőként Szarvas Koppány Bendegúz mondta el, hogy nem ártott senkinek, és ilyen a szándékában sem állt. Fekete-Győr András csatlakozott az elmondottakhoz, valamint hozzátette, hogy ő csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor részt vett a tüntetésen.

Lévárdi Ferenc bíró ismertette a Fővárosi Törvényszék másodfokú ítéletét, amivel megváltoztatták az elsőfokú bíróság határozatát, e szerint hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös mind a két vádlott.

Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért a döntés meghozatalához. Szarvas Koppány Bendegúz szintén gondolkodási időt kért, míg Fekete-Győr András védőjével együtt fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

Forrás: Index

A címlapképen Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke.
MTI/Illyés Tibor

Iratkozzon fel hírlevelünkre