Soltész Miklós: több mint 3700 templom újult meg az elmúlt tíz évben

Több mint 3700 templom újult meg és több mint 200 épült az elmúlt tíz évben a Kárpát-medencében – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rátkán, a felújított katolikus templom avatóünnepségén.

Soltész Miklós az MTI kérdésére kiemelte, abban, hogy egy közösség fenn tudjon maradni, óriási szerepe van a kereszténységnek. Hozzátette, “felelősségünk van nemzetünkért”, az egyházi beruházásoknak pedig ebben komoly szerepük van, legyen szó templomok, iskolák, óvodák felújításáról vagy építéséről.

A német nemzetiségi községben tartott eseményen az államtitkár azt mondta, ha a településen megvan a kultúra, az oktatás, a nyelv és a hit, akkor sokkal nagyobb a közösség megmaradásának az esélye. Soltész Miklós úgy fogalmazott, az elmúlt években a nemzetiségekre a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek, az oktatási és kulturális fejlesztések mellett odafigyeltek templomaik és út menti keresztjeik felújítására is.

A templomban elmondott ünnepi beszédében kijelentette, az itt élők a történelem során sokszor megszenvedték, hogy ragaszkodtak nyelvükhöz és katolikus hitükhöz.

“Az imádság, a katolikus hit és az ősök felé való tisztelet, ami megvan az emberekben, megtartotta ezt a közösséget”

– hangsúlyozta.

Ternyák Csaba egri érsek a templombelső megújulásának alkalmából tartott misén azt mondta, az a hit, amelyet “őseinktől örököltünk”, átsegít “bennünket életünk” nehézségein és buktatóin.

A rátkai Szent Anna-templom 1807-ben épült. Az utolsó komplex felújítást 1962-ben hajtották végre rajta. A templom külső részét két éve újították fel, a most átadott belső rekonstrukció 75 millió forintba került. A fejlesztés részeként korszerűsítették a villamossági hálózatot és a fűtésrendszert, valamint új hangrendszert alakítottak ki.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre