Együttműködési megállapodást írt alá a Szombathelyi Egyházmegye és az ELTE

Együttműködési megállapodást írt alá a Boldog Salkaházi Sára Technikumot fenntartó Szombathelyi Egyházmegye részéről Székely János megyéspüspök, Tálasné Kovács Mária, az iskola igazgatója, valamint az ELTE képviseletében Lenkai Nóra rektori biztos, Szabóné Szitányi Judit oktatási dékánhelyettes és Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) igazgatója február 6-án.

Együttműködési megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szombathelyi Egyházmegye Boldog Salkaházi Sára Technikuma február 6-án az ELTE Savaria Egyetemi Központ Tanácstermében. A megállapodás középpontjában ezúttal az óvodai nevelő ágazat állt, ugyanis okleveles technikusképzés indul az ELTE és a Boldog Salkaházi Sára Technikum és Kollégium együttműködésének eredményeként Szombathelyen a 2024/25-ös tanévtől. Az okleveles technikusképzés magasabb szintet jelent az eddigi középiskolai szakképzéshez képest és a képzést elvégző diákok egyetemi kreditelismeréssel és felvételi többletpontokkal tanulhatnak tovább az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ (BDPK) szombathelyi óvodapedagógus alapszakján.

Székely János megyéspüspök köszöntőjében rövid történelmi kitekintőt adva elmondta, az egyetemek Európában a középkor virágzó korszakának elején születtek. Minden tudományágat együtt, egy szemléletben, egy világnézetként próbáltak ápolni, átadni és ilyen módon szolgálni a társadalmat. Ebben a középkor elején természetes módon együttműködött az Egyház, a kereszténység és a világi intézmények. A püspök hangsúlyozta: a mostani együttműködési megállapodás is a civil, állami intézmény, a tudomány és az Egyház, a keresztény életszemlélet összekapcsolódása.

Nem új ez az együttműködés, hiszen az már régóta szépen működik a II. János Pál pápa nevét viselő egyházmegyei szakkollégium és az ELTE Savaria Egyetemi Központ között

– hívta fel rá a figyelmet köszöntőjében Székely János. Mint mondta, a két éve alapított Boldog Salkaházi Sára Technikum iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Szerinte az újabb együttműködési megállapodás még értékesebbé, vonzóbbá teszi a intézményt, ösztönzi a diákokat, hogy folytassák a tanulmányaikat a diplomáig és jó az egyetemnek is, mert még több hallgatót fog vonzani.

Lenkai Nóra rektori biztos hangsúlyozta, a Savaria Egyetemi Központnak (SEK) folyamatos, aktív és élő kapcsolata van a Szombathelyi Egyházmegyével, amelyet a mostani együttműködés a Boldog Salkaházi Sára Technikummal tovább erősít. Az ELTE SEK régóta dédelgetett álma válik valóra azzal, hogy ettől a tanévtől új szakokat indíthatnak: csecsemő- és kisgyermeknevelő és óvodapedagógus alapszakokat.

A szakok indításával lett teljes a pedagógusképző paletta, hiszen a bölcsődei gondozótól a középiskolai tanárig képeznek szakembereket Szombathelyen. Hangsúlyozta, az okleveles technikusképzés kialakítása során olyan közös tananyag kidolgozására nyílik lehetőség a Salkaházi Technikummal, amelyek biztosítják a tanulók számára az akadálytalan átmenetet a középiskola és az egyetemi képzések között.

Szabóné Szitányi Judit, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar oktatási dékánhelyettese elmondta, szeptemberig még rengeteg tennivaló van. Példaként említette a tantervek reformját vagy a gyakorlatok rendjének kialakítását. Mint fogalmazott, a Boldog Salkaházi Sára Technikummal való együttműködést tekintve biztos benne, hogy elhivatott szakemberek gondoskodnak majd az óvodai nevelők oktatásáról.

Február 21-e a határideje a felvételi lapok beadásának a középfokú felvételi eljárásban, emelte ki Tálas Józsefné Kovács Mária, a Boldog Salkaházi Sára Technikum igazgatója. Az okleveles technikusképzés a technikusi képzésen belül egy úgynevezett tehetséggondozó ág, amely azt jelenti, hogy az óvodai nevelők a 11. évfolyamtól magasabb szintű ismeretek birtokába jutnak. Erre garancia az egyetemmel való együttműködés és az egyetem oktatóinak bekapcsolódása a képzéseikbe. Kiderült, hogy tervben van az is, hogy a kisgyermekgondozó, -nevelő és az oktatási szakasszisztens tanulmányi területeken is megindítsák az okleveles technikusképzést. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek az egyetemmel.

Lenner Tibor, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója elmondta, elsősorban szombathelyi, Vas és Zala megyei tanulókra számítanak, akik ezt a képzést választják majd. Továbbá számítanak arra is, hogy a technikumból kreditbeszámítással érkeznek majd a technikusi végzettséggel rendelkező diákok, hogy egyetemi tanulmányaikat az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjában folytassák.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre