Azbej Tristan Washingtonban: A vallásszabadság jogáért folytatott harc a jelenkor legfontosabb emberi jogi küzdelme

A vallásszabadság jogáért való küzdelmet nevezték a jelenkor legfontosabb emberi jogi harcának a felszólalók hétfőn Washingtonban az idei nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozó megnyitóján, amelyet a magyar nagykövetségen tartottak. Az eseményem részt vett Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára is.

A Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár Facebook-bejegyzésében azt hangsúlyozta: az a tény, hogy Washingtonban a magyar nagykövetség adott helyet a nagy nemzetközi konferencia megnyitójának, nemcsak lehetőség, de elismerése is annak a munkának, amit a magyar kormány és Magyarország végez ezen a téren.

Azbej Tristan megnyitó beszédében beszámolt az üldözött keresztények és más vallási közösségek megsegítésében végzett magyar munka közelmúltbeli eredményeiről. Kiemelte a nigériai, a nicaraguai segítségnyújtást, valamint az iraki jazidi közösség számára nyújtott új támogatást. A Hungary Helps program lényegeként emelte ki, hogy a segítséget helybe viszi és közvetlenül a helyi közösségekhez juttatja el.

A nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozót először 2021-ben rendezték meg Washingtonban. Az idei eseményen három napon át többek között civil szervezetek vezetői, vallási vezetők, valamint politikusok az Egyesült Államokból és a világ több országából tanácskoznak a vallásszabadsághoz fűződő jogok védelméről. Az eseményen több amerikai egyetem is képviselteti magát, valamint szervez kísérő rendezvényeket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre