Megújult ruszin görögkatolikus templomot adott át Soltész Miklós Irotán

Megújult ruszin görögkatolikus templomot adott át a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Irotán.

Soltész Miklós köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy bár Irota kis falu, a kormány mégis odafigyel rá és lakóinak életére, küzdelmeire. Emiatt segítettek Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel a templom felújításában, hiszen – mint mondta – a kicsi közösség azt magától nem tudta volna rendbe tenni, megszépíteni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Szent Bazil és Szent János életének idején a mai Törökország területén virágzott a kereszténység, azon mégis repedés keletkezett.

A legkisebb repedés is szörnyű károkat tud okozni egy közösségben, egy épületben, de a nemzetben és Európában is – jegyezte meg. Ha nem figyelünk oda a múlt üzenetére, akkor nagy bajt tudunk okozni Magyarországnak, Európának és “jelen kereszténységünknek is” – hangsúlyozta az államtitkár.

Soltész Miklós a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta, a csereháti falu templomának felújítása azt mutatja, hogy a kormány gondolkodásában a nemzet minden tagja és minden területe számít.

Kiemelte, hiszik, hogy ha templomokat újítanak fel és közösségeket erősítenek meg a kereszténységben, akkor az ország kultúráját érintő támadások és értéktelen ideológiák elleni küzdelem nem lesz hiábavaló és a magyarság meg fog maradni.

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: az irotai templom felújítását harmincmillió forinttal támogatta a kormány, a ruszin nemzetiségi önkormányzaton keresztül.

Demeter Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében arról beszélt, mindig nagy örömmel tölti el, ha templomfelújítási ünnepségen vehet részt.

Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a megújult ruszin görögkatolikus templom avatásán a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Irotán 2024. január 30-án. Fotó: MTI/Vajda János

Hangsúlyozta, amikor egy templom felújításáról beszélünk, ott vannak az emlékeinkben az elődök is, akik felépítették a gyülekezetet, amely ma is élő közösségként működik.

A Miskolci Egyházmegye tájékoztatása szerint a templom megújításakor megerősítették az alapot, új ablakokat és ajtókat építettek be, valamint a tetőszerkezetet is felújították.

Az irotai templom átadásán Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke mondott homíliát.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre