Ferenc pápa elítélte az isztambuli katolikus templom elleni támadást

Ferenc pápa elítélte az isztambuli római katolikus templom elleni január 28-i támadást, az isztambuli apostoli helynök és konstantinápolyi apostoli adminisztrátor, Massimiliano Palinuro püspök felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki az igazságot és a támadás indítékát, mely vallási intoleranciára utal, és a közösséget imádságra szólítja.

Ferenc pápa január 28-án délben, az Angelus elimádkozása után a következőket mondta:

Együttérzésemet fejezem ki az isztambuli Szűz Mária-templom közösségének, melyet mise közben fegyveres támadás ért, amelynek következtében egy ember meghalt és többen megsérültek.ű

Mise közben támadtak a hívekre egy isztambuli keresztény templomban

A helyi püspök imádságra hív

A Vatican News-nak adott interjújában Isztambul apostoli helynöke és Konstantinápoly apostoli adminisztrátora, Massimiliano Palinuro püspök beszélt a tragikus eseményről és felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki az igazságot. Hangsúlyozta: véleménye szerint a támadás vallási intoleranciára utal.

Vasárnap délelőtt a török főváros egyik külvárosában található Szűz Mária Születése – templom közössége szentmisét ünnepelt – magyarázta Palinuro püspök. Nem sokkal a felajánlás után, a Sanctus pillanatában két fegyveres ember lépett be a templomba, akik több lövést adtak le a levegőbe. És akkor az egyik hívő – aki maga mentális problémákkal küzdött – reakciója az volt, hogy volt bátorsága tiltakozni, valószínűleg válaszul a történtekre – magyarázta, majd hozzátette, erre a támadók úgy reagáltak, hogy megölték ezt az embert.

A konkrét indítékok – mondta az apostoli helynök a vatikáni hírügynökségnek – még nem ismertek, tisztázni kell azokat, de az eddig kirajzolódó tényezők vallási indíttatású támadásra utalnak, amelyet vallási intolerancia motivált.

Közösségünket szó szerint sokkolta a támadás. Természetesen ez most az imádság ideje, a szolidaritás ideje a büyükderei katolikus közösséggel, és az ima ideje az elhunyt személyért. Keresztény közösségként kérjük a hatóságokat, hogy derítsenek fényt a támadásra, keressék meg az igazságot

– szólított fel az apostoli helynök. Palinuro püspök végezetül együttérzését fejezte ki a meggyilkolt személy miatt, és a katolikus hívek nagyobb biztonságára, védelmére szólított fel.

Nagyobb biztonságot és a hívek, a keresztény közösség védelmét kérjük, akik kitartanak a hitben és bátran vállalják azt is, hogy időnként nagyon hosszú utat kell megtenniük, hogy részt vegyenek az Eucharisztia ünneplésében

– fogalmazott.

Forrás: Vatican News

A címlapképen Ferenc pápa heti általános audienciáját tartja a Vatikán VI. Pál pápa termében 2023. augusztus 23-án.
MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti

Iratkozzon fel hírlevelünkre