Menczer Tamás válaszokat vár David Pressmanntől – VIDEÓ

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-oldalán üzent David Pressmannak, miután az Egyesült Államok magyarországi nagykövete élesen bírálta a magyar bel- és külpolitikát egy interjúban. Az államtitkár válaszokat vár. 

Az amerikai nagykövet a Financial Times brit gazdasági lapnak adott interjújában vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy „képzeletbeli külpolitikát” folytat, mely a Kreml érdekeit szolgálja és aláássa a NATO-szövetség egységét. Pressman bírálta Orbán nemzetközi ügyekhez való hozzáállását, és úgy jellemezte, hogy az „elképzelt megszállókon” és egy „fantáziált hungarofóbián” alapul, amely szerinte Orbán belpolitikai programját szolgálja, de végső soron csak kitaláció.

Menczer Tamás a súlyos vádakra videóüzenet formájában reagált a Facebookon, kiemeltve:

Ha az amerikai nagykövet, David Pressman még egyszer oktatást szeretne tartani a magyar külpolitikával kapcsolatban, akkor előtte egy kérdésre válaszoljon.

– fogalmazott az államtitkár. 

Hogyan lehetséges az, hogy tavaly, 2023-ban Oroszország vált Amerika legnagyobb uránbeszállítójává? Hogyan lehetséges az, hogy tavaly, 2023-ban Amerika több mint 1 milliárd dollárt költött Oroszországban uránra?

– tette fel a kérdést, majd a videó végén hozzátette, várjuk az amerikai nagykövet válaszait. 

A címlapképen David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete országa zászlajával a kezében a 28. Budapest Pride résztvevõi között a Városligetben 2023. július 15-én.
MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre