Azbej Tristan: Magyarország segítséget nyújt a gázai konfliktusban együtt szenvedő különböző vallású embereknek

A gázai konfliktusban együtt szenvednek különböző vallású emberek, Magyarország az egyházon keresztül segít, de nem csak a keresztényeknek – hangsúlyozta Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Azbej Tristan elmondta, a Közel-Kelet nagy részén mára kisebbségbe kerültek a keresztények. Egyes országokban, mint például Szíria és Irak az erőszakos iszlamista mozgalmak fizikai üldöztetésétől szenvednek. A szűkebben vett Szentföldön, Izrael és Palesztina területén ezzel szemben nincs vallási üldöztetés, ugyanakkor a különböző konfliktusokban -mint az októberben kirobbant gázai konfliktus, együtt szenvednek a különböző vallású emberek.

Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök a napokban fogadta a Karmelita kolostorban Pierbattista Pizzaballa bíborost, jeruzsálemi latin pátriárkát, aki kiemelte, hogy az egyház nemcsak a keresztényeknek, hanem a szentföldi konfliktusban szenvedő más vallású – zsidó és muzulmán – embereknek is próbál segíteni. A bíboros a szolidaritás kiváló példáját mutatta, amikor felajánlotta magát a Hamász által elrabolt izraeli túszok szabadon engedéséért cserébe.

„Még sosem láttam ilyen mély gyűlöletet a két nép között” – Pierbattista Pizzaballa az izraeli háborúról

Amikor Magyarország segít, abból indul ki, hogy mire van szükségük a szenvedőknek. Ez a gázai konfliktusban egyfelől közvetlenül életet mentő élelmiszer és gyógyszer, másfelől pénzbeli segítség. A magyar kormány a Hungary Helps Program keretében 400 ezer dollárt adományoz a patriarchátusnak, hogy segítse a Gázában és a Szentföld más részein a válság civil kárvallottjait és ezen kívül további támogatással támogatja a szentföldi kereszténység fennmaradását, a szent helyek, templomok megőrzését, a hitéletet

– mondta Azbej Tristan. Kiemelte, más vallásúaknak is segítenek, nem lennénk keresztények, ha csak a keresztényeknek segítenénk. Hozzátette, a keresztényeket jelenleg emberéleteket követelő, véres keresztényüldözés elsősorban Afrikában éri, csak Nigériában ezreket ölnek meg a hitük miatt.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Azbej Tristan beszélt arról is: Nyugat-Európa távolságtartással kezeli a keresztényüldözést, a liberálisok tagadják azt. Magyarország azonban a Hungary Helps Programmal is jelzi együttérzését az üldözött keresztényekkel. A kereszténység a legüldözötteb vallás a világon, több mint 360 millió ember szenved keresztény hite miatt – nyomatékosította az államtitkár.

A Száhel-övezet több országában az iszlamista terrorszervezetek üldözik a keresztényeket és a mérsékelt muzulmánokat, Magyarország pedig próbál segíteni, mert ez a magyar emberek érdeke.  Ez a térség ugyanis az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb kiindulópontja, és ha az ottani államok összeomlanak, több tíz vagy akár százmilliós tömeg indulhat meg Európa felé. Segíteni viszont nem úgy kell, hogy idehozzuk a bajba jutott embereket, hanem úgy, hogy odavisszük a segítséget, ahol a baj van

– mondta az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár.

(MTI)

A címlapképen Azbej Tristan az Üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár. Forrás: Hungary Helps Program

Iratkozzon fel hírlevelünkre