Robert Fico: Szlovákia nem támogatja Magyarország jogainak korlátozását az EU-ban

Szlovákia nem támogatja Magyarország jogainak bármiféle korlátozását az Európai Unióban, és soha nem fog egyetérteni azzal, hogy egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért és az ország nemzeti önállóságáért küzd – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Orbán Viktor magyar kormányfővel.

A szlovák miniszterelnök a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: “nagy nyugtalansággal” figyelik, ami jelenleg a magyar és a szlovák kormány körül zajlik, hiszen az Európai Parlament szerdán egy nyilatkozatot szeretne elfogadni a szlovák büntető törvénykönyv változásával és a speciális ügyészség megszüntetésével kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban bírálta a szlovák ellenzéki európai parlamenti képviselőket, akik szerinte “ártanak az egész országnak, hogy ártsanak a kormánynak”.

Mint mondta, figyelik a Magyarország körül kialakult helyzetet is, hiszen olyan javaslattervek jelennek meg, hogy fosszák meg a szavazati és más jogoktól Magyarországot. Kijelentette: amíg a szlovák kormány feje lesz, addig soha nem fog egyetérteni azzal, hogy egy országot azért büntessenek meg, mert a szuverenitásáért és az ország nemzeti önállóságáért küzd.

Robert Fico arról is beszélt: elutasítják az uniós migrációs paktumot, valamint ugyanaz a véleményük Orbán Viktorral Ukrajnát illetően és a V4-ek működésével kapcsolatban is.

(MTI)

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Robert Fico szlovák kormányfő közös sajtótájékoztatója a Karmelita kolostorban 2024. január 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre