Útszéli keresztet állítottak helyre a pécsi görögkatolikusok

Példaértékű összefogás áll a Harkányhoz közeli terehegyi útmenti kereszt megújulása mögött. A  Bama.hu-nak Zajácz Andrea, Zajácz Gábor görögkatolikus parókus felesége nyilatkozott a december 28-án visszahelyezett alkotásról.

2005-ben állított a Pécsi Görögkatolikus Egyházközség képviselő-testülete egy terehegyi tagjuk, Korbeák úr közbenjárására keresztet. A férfi leszármazottai elköltöztek a településről, ám leánya, özvegy Reich Istvánné Erzsébet hazalátogatva jelezte a kereszt siralmas állapotát, és kérte, a jelenlegi képviselő-testület hozzon döntést a kereszt megmentése érdekében – mondta el Zajácz Andrea.

A lelkes pécsi hívek hozzájárultak a kereszt megújulásához a helyszínen, a korpuszt leemelték, majd Pécsre szállították, a munkálatokat az Alajos utca 21. szám alatti Xavéri Szent Ferenc Görögkatolikus Közösségi Házban végezték több hónapon át.

December 28-án visszahelyezték Terehegyre, ahol a görögkatolikus közösség ünnepélyes hangulatban, imádságos lelkületben fogadta a kereszten lévő Jézust ábrázoló, megszépült alkotást.

„Mi azonban a megfeszített Krisztust hirdetjük…” – áll az idézet a feszület alatt Szent Pál Korintusiakhoz írt első leveléből.

Forrás és fotó: Bama.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre