Villámgyors illatos sütőtökös muffin
Régebben elképzelni sem tudtam, hogy egy olyan összetevő, mint a sütőtök fokozhatja egy sütemény ízélményét. Azonban amióta kipróbáltam, minden télen sláger az illatos-fahéjas omlós tészta, ami ráadásul tökéletes maradékmentő, ha nem fogyott el az összes sült sütőtök. Íme, egy tökéletesen ünnepi tejmentes recept, ami ráadásul napokig friss, finom, és villámgyorsan elkészül.
Nálunk kicsit ambivalens a sütőtök megítélése. A gyerekek szeretik ugyan, de csak módjával fogyasztják, és a felnőttek is csak időnként kívánnak rá az ízére. Pedig az őszi-téli időszak egyértelmű slágere és vitaminbombája ez a szép, színes zöldség, ami ráadásul sokkal több arcú, mint azt elsőre gondolnánk róla.
Ha pedig már megsütöttünk belőle egy adagot, de nem fogyott el az összes cikk, akkor (a sütőtök-krémleves mellett) ez az egyik legtökéletesebb maradékmentő felhasználási módszer, amely új, illatos kömntöst kölcsönöz a fényét vesztett maradéknak. Ráadásul, ha valakinek nem áruljuk el az összetevők listáját, a sütőtök tökéletesen felismerhetetlen benne, így aztán galád módon még a kétkedők és ellenzők elismerését is elnyerhetjük, ha erről a finom fahéjas muffinról van szó.
Nálunk még az is előfordul, hogy egy sűrű leves mellé ez a rostban gazdag finomság a második fogás az asztalon, de ünnepi süteménynek is tökéletesen megállja a helyét. A fahéjas ízvilág finom, karácsonyi hangulattal ajándékoz meg bennünket, illata betölti az egész lakást, de az sem von le az értékéből, ha napokkal az ünnepség előtt megsütjük, mert a sütőtöknek köszönhetően sokáig omlós és szaftos marad.
Mivel családunkban laktóz,- és tejérzékeny is van, így most egy tejmentes változatot hoztam, ami ízét tekintve még teljesebb és izgalmasabb a kókuszkrémnek köszönhetően. De akik idegenkednek az alternatív, tejmentes élelmiszerek használatától, vagy éppenséggel nincs gondjuk a tejfogyasztással, használjanak tejfölt vagy tejszínt azonos mennyiségben. Ha pedig több a maradék sütőtök, bátran duplázzunk, el fog fogyni!
Hozzávalók a sütőtökös muffinhoz:
10 dkg sült sütőtök lehéjazva, összenyomva
1 db tojás
1 dl olaj
2 dl kókuszkrém (vagy vegán tejföl)
10 dkg cukor
5 dkg étcsoki apróra vágva
csipet só
1 kk fahéj
1 kk szódabikarbóna
Elkészítése:
A sütőtököt villával összenyomkodjuk, majd hozzákeverjük a tojást és a kókuszkrémet. Ezt követően jöhet a cukor, só, olaj, fahéj, majd a szódabikarbónával elkevert liszt (én ezt mindig elfelejtem, de akkor sem történik semmi baj, ha külön tesszük hozzá a szódabikarbónát). Igyekezzünk csomómentesre keverni, de robotgépet ne használjunk, mert fennakadhatnak rajta a sütőtök szálai. Végül keverjük bele a feldarabolt étcsokit.
Kanalazzuk kapszlival bélelt muffinformákba a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 22 percig. Ha meg bírjuk állni, várjuk meg, amíg annyira kihűl, hogy a csoki nem teljesen folyós benne, vagy éppenséggel már roppan a fogunk alatt, de természetesen melegen is finom.
Jó étvágyat!
Raj-Czefernek Léna