Lassan útlevelet válthatunk Budapestre

„Budapest köztársaság” – szól Karácsony Gergely főpolgármester új választási szlogenje. A Sziget Fesztivál „köztársaságba” szóló útlevélre kísértetiesen emlékeztető jelige 2019-től napjainkig nyer teljesen értelmet.

Ugyanis nem újkeletű, hogy a főpolgármester Budapestet el szeretné szigetelni Magyarország többi részétől, hiszen már 2019-ben is inkább az ellenzékiek polgármestereként tekintett magára, azóta csak annyi változott, hogy az évek alatt sikerült azonosulni a főváros többi lakójának érdekeivel is — legalábbis szóban.

Karácsony Gergely az ellenzékiek főpolgármestere

Budapest azonban nem egy külön köztársaság, ahova az ellenzéki polgármesterek elképzelései szerint majd szépen szivárognak az uniós pénzek, hanem

a nemzet fővárosa.

Persze lehet valaki egészségesen lokálpatrióta, de ez kevésbé jellemző Karácsony Gergelyre, hiszen az elmúlt években csak arról hallhattunk, hogy Budapest miként fog dacolva szembe menni minden kormány akarattal, majd ujjal mutogatni a csúnya Fidesz-KDNP-re, hogy mindez az ő hiábájuk.

Egyből nem akart szolidaritási hozzájárulási adót fizetni, nem volt jó a Lánchíd Tarlós István idejében elfogadott, olcsóbb felújítási konstrukciója, a világ pénze nem lenne elég a Biodóm befejezésére és különben is, minden nagy beruházásért fizessen és feleljen a kormány, a bicikliutakat meg majd valahogy kigazdálkodják.

Nem más ez, mint a vidéki szavazók elszeparálása a budapesti szavazóktól, hiszen a narancssárga Magyarországon Budapest az a sziget, ami a választási térképeken más színű. Kérdés, hogy a főváros választói meddig tűrik az ellenzéki fesztivált.

A címlapképen Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Budapest szabad – 1945. február 13. című utazó kiállítás megnyitóján egy, a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson álló metrószerelvényben 2020. február 11-én. Fotó: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre