Dirty Slippers koncert a Katakombában – Interjú Lobó-Szalóky Lázárral, aki a keresztény hitét sosem rejtette véka alá

Ezen a héten a Dirty Slippers zenekar lép színpadra a budapesti Liszt Ferenc tér 10. alatt található Katakomba klubban november 11-én szombaton 20 órától.

A Dirty Slippers pop-rock zenekar Gyuláról indult és 2009-ben az Élned kell című dalukkal már rengeteg fiatal ismerhette meg őket. Egyedüli magyar zenekarként büszkélkedhetnek azzal, hogy dalaik Angliában és Ausztráliában is rádiók toplistájára kerülhettek. Természetesen ezt 15 év kemény munka előzte meg, valamint Európa turnék olyan zenekarok előzenekaraként, mint az ír The Coronas, vagy a német Sportfreunde Stiller. A zenekar 2021-ben és 2023-ban az Abbey Road stúdióban rögzítette új nagylemezét, amely szám szerint már a negyedik, de első angol nyelvű kiadványuk lesz. A Dirty Slippers sikerei számokban: 3 Európa turné, 3 MAHASZ listás nagylemez, 11 különböző rádiók toplistájára jutott dal, közel 2 milliós YouTube megtekintés. Koncerteztek 10 európai országban, legutóbb Londonban arattak sikert a Hope and Anchor Klubban, ahol Sting és a Dire Straits is fellépett korábban. A zenekar olyan producerek támogatását élvezi, mint George Shilling (Oasis, Mike Oldfield), vagy Tim Palmer (Bon Jovi, U2), aki a legutóbbi “Wide Open” dalukat is készítette. A tagok mindezek mellett büszke keresztény zenészek, amelyekről örömmel nyilatkoznak a nemzetközi és hazai sajtóban is.

A koncert apropójából kérdeztem a zenekar frontemberét, Lobó-Szalóky Lázárt.

Üdv újra itthon Lázár! Tudom, hogy az utóbbi időben többször voltatok Angliában. Sok hazai formáció álma az, hogy kijusson külföldre és ez nektek sikerült. Milyen érzés? Pontosan, hogy jött ez a lehetőség?

Nagyon szépen köszönjük, igen, idén három alkalommal voltunk Angliában és boldogok vagyunk, hiszen sikeresen debütáltunk Guildfordban és Londonban is. Évek óta dolgozunk azon, hogy Nagy-Britanniában sikereket érhessünk el, és azt hiszem ez idén sikerült is. Nyilván nincsenek irreális álmaink, de az, hogy több tucat angliai rádióban játszották az Honest Kid-et, valamint jelenleg is forgatják a Wide Open dalunkat az hatalmas boldogság nekünk, mint ahogy az egyre több interjú is. Múlt héten pont a London Daily News írt arról egy cikket, hogy a borítófotózásunk Camdenben volt, el sem tudom mondani, mekkora megtiszteltetés ez nekünk!

Jelenleg inkább a nemzetközi vagy a magyar zenei piac van előtérben nálatok? Mit gondolsz, tudjátok építeni párhuzamosan a kettőt?

Mindkettő ugyanolyan fontos! Szeretjük a hazánkat és a magyar közönséget, de nyilvánvaló nagyon csábít minket az angliai lehetőség, sokat is dolgozunk érte és boldogok vagyunk, hogy a kinti menedzsmentünk is hisz bennünk, segítenek mindenben. Itthon a kezdetek óta az én kezemben van a menedzsment, ami sok esetben nagyon jó, de bizonyos esetekben hátrány. Látom ennek kinn az előnyét, hogy nem egyedül kell minden akadályt megmászni ott.

Olvastam, hogy számos zenei közegben ismert, ahogy mondani szokás „élő legendával” találkoztatok a külföldi tartózkodásotok során. Tudtak tanácsokat adni nektek? Mennyit jelent számotokra, hogy nemzetközileg elismert alkotókkal sodor össze az élet, és együtt dolgozhattok? Biztos van sok jó sztoritok erről.

Természetesen számos tanácsot kaptunk és sok olyan meglepő dolgot is, amely majd az angol nyelvű, Abbey Road-on rögzített dalokon hallható lesz. Nem maradtak el a nagy sztorik sem, hiszen ha csak arra gondolok, hogy pont akkor dolgoztunk a legendás stúdióban, amikor Miles Showell mastering engineer ebéd mellett elmesélte, hogy Paul McCartney a BBC-n aznap reggel bejelentette az utolsó Beatles dalt, akkor már eleve meg vagyok hatódva. Természetesen nem mutathatta meg a dalt. Az pedig, hogy olyan emberek társaságában borozhattunk, mint Giles Martin, aki ennek a bizonyos utolsó Beatles dalnak a producere volt, vagy Bernard Butler Grammy-díjas gitáros, akinek még a fiával is összebarátkoztunk, mind kitörölhetetlen emlék és óriási tanulság arra nézve, hogy ott mennyivel másképpen viselkednek egymással az emberek.

Egy éve házasodtatok össze kedveseddel Ferenczi Bebivel, aki egy ideje a zenekar dobosa is. Kezdetektől meg volt az összhang köztetek?

Igen, azt hiszem kijelenthető, hogy azonnal egymásra találtunk. Ez egy nagyon jó kapocs, hogy együtt zenélünk és inspiráljuk egymást a színpadon is. Mindketten elég lelkisek vagyunk és a zenére, a dalokra ugyanazzal a gyermeki lelkesedéssel nézünk. Ez pedig a közös albumok készítésénél nagyon jó kohéziót eredményez.

Az alkotói folyamatban, ha jól sejtem te viszed a prímet. A zenekari tagoknak hangszerelés vagy akár dalszöveg tekintetében van beleszólásuk a folyamatokba?

Természetesen van beleszólása mindenkinek, de a megjelenés előtt álló magyar és angol nyelvű lemezünket zömében én írtam, vagy pedig Bebivel és Bodrogközy Rita vokalistánkkal. Szeretek együtt alkotni másokkal, én nem vagyok egy ego harcos zenész, aki nem fogadja el mások véleményét. Persze, beleállok a vitába, de ha nem nekem van igazam elfogadom. Az utolsó szó pedig úgyis George-é vagy Tim-é. Nagyon izgalmas velük a munka, szeretem a zseniális ötleteiket és hálásan fogadom el a tanácsaikat is.

Lobó-Szalóky Lázár, a Dirty Slippers zenekar frontembere.

A keresztény hitedet sosem rejtetted véka alá, több alkalommal is beszéltél róla nyilvánosan. Ennek gyökerét bizonyos dalaitok szövegében is fel lehet fedezni. Mit jelent számodra ma a kereszténység? Milyen értékeket szeretnél közvetíteni a zenéteken keresztül?

A mai világban, amikor a médiában és az internetről ömlik ránk a káromkodás és szégyenteljes dalszövegekkel megalkotott, számomra borzasztó “zene”, akkor amellett, hogy elképedek, hogy mindig van egy rosszabb és rosszabb produkció, egyre jobban azt érzem, hogy én ennek a modern jelenségnek semmiképp nem akarok a részévé válni. Van olyan rendezvény, amely sokáig a kedvencem volt, de amikor megláttam, hogy milyen előadók léptek fel, akkor távolról elkerültem a helyszínt. Valószínűleg egy öreg lelkű arc vagyok, vagy boomer, 34 évesen, de azért szerintem azt senki nem kérdőjelezheti meg, hogy nem mindegy, hogy mit hagyunk az utókorra. Én keresztény nevelést kaptam, templomba járunk a feleségemmel is, attól, hogy punk-rock zenét hallgatok és indie-rock zenét játszunk még azt gondolom, hogy a vallási témáknak, a Biblia tanításainak helye kell legyen a dalszövegekben. Ha csak egy fiatal emiatt másképp fogja látni a helyét a világban, a kapcsolatát Istennel, akkor már megérte.

A kereszténység számomra egy megfoghatatlan erő, egy olyan közösség ahová szeretek tartozni.

Az egyik legjobb gyermekkori barátom is az evangélikus lelkészünk fia, akinél konfirmáltam, aki összeadott minket Bebivel.

Ebben a világban különösen nagy értéke vannak, hogy összetartozunk, mi, akik hiszünk Istenben és beszélünk hozzá.

Kijelenthetjük, hogy nem ma kezdtétek a zenélést, több nagylemezt is kiadtatok, így mostanra nagy repertoárral rendelkeztek. Hogyan döntitek el, hogy egy adott koncertre épp mely dalokat viszitek és melyek maradnak ki? Mindig a legfrissebb anyag dominál vagy vannak más szempontok, ami alapján válogattok?

Ez egy nagyon érdekes kérdés, hiszen valóban három albumunk jelent meg, kettő van a fiókban és még a megjelenés előtt álló szóló lemezem dalai közül is szoktunk válogatni a koncertműsorba. A mostani koncert egyébként exkluzív lesz, olyan szempontból is, hogy igazán régi Dirty Slippers dalokat is le fogunk porolni, valamint néhány dal már új változatban és angol nyelven fog megszólalni. Számunkra egyébként az első a közönség. A Dirty Slippers Fan Klub Facebook csoportban szoktunk közvélemény kutatást tartani, s zömében azokat a dalokat kéri a kedves közönség, melyek a programban vannak. A legfrissebb dalokból 3-4-nél többet nem érdemes véleményem szerint bevetni, mert a közönség inkább azokat a dalokat szereti, amelyeket már ismer.

Hol találkozhatunk veletek legközelebb, illetve milyen érdekességekkel készültök 2024-ben?

November 11-én a legnagyobb szeretettel várunk benneteket a Katakomba – Pengető Színpados budapesti koncertünkre, utána pedig a szombathelyi adventi koncertünkre, amely november 25-én lesz a Fő téren.

2024-re pedig számos nagy tervünk van, megjelenik majd a Vársz Valahol című magyar albumunk, majd az angol lemez és közben 3-4 klipes dal is. Közben a Suliturné programunkat is folytatjuk és remélhetőleg minél többet tudunk majd fellépni Angliában is. Reméljük Isten segít az utunkon bennünket a jövőben is.

Milyen várakozásaid vannak a szombati koncerttel kapcsolatban, mit üzennél az érdeklődőknek?

Egy igazi klubkoncertre készülünk, amely előtt és után is fogunk bandázni a közönséggel, amit én nagyon fontosnak tartok. Erre a fesztiválokon általában nincs idő, most viszont koccintunk majd mindenkivel a legnagyobb örömmel. A Katakomba egy szuper hely erre. Igényes, megfelelő a mérete is, így a bulizós, táncolós, valamint az asztal mellett, egy finom bort vagy koktélt kortyolgató típusú koncertlátogatónak egyaránt kedvez. Egy biztos, mi 200-on fogunk pörögni és mindent megteszünk, hogy boldogan, feltöltődve menjen haza mindenki a koncert után!

Czinke Máté

Iratkozzon fel hírlevelünkre