Latorcai Csaba: A kommunizmus generációk tragédiája volt a 20. században

A kommunizmus generációk tragédiája volt a 20. században, kettétört emberi sorsok, befejezetlen életek, egyéni és közösségi tragédiák álltak a rendszer embertelenségei mögött – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten, egy könyvbemutatón.

Latorcai Csaba a Közösség és egyén – A szovjet fogságba hurcoltak kontextusában című könyv bemutatóján a Magyar Nemzeti Levéltárban a kötetről azt mondta, a szovjet fogságba hurcoltak gyötrelmein, ugyanakkor bátor hitvallásán keresztül láttatja az olvasóval azt a világot, amelyet a kommunista diktátorok a létező világok legjobbikának hazudtak.

A kötetben olvashatunk a hit megerősítő és megtartó erejéről, a náci megtorlást túlélt kárpátaljai zsidóság kálváriájáról, akiket a haláltáborból hazatérve ismét elhurcoltak; megérthető belőle, hogy mi vezetett 1956-hoz, valamint bemutatja, hogy az akkor történtek minden társadalmi rétegre hatással voltak, sőt máig hatással vannak – ismertette az államtitkár.

Latorcai Csaba rámutatott, a kegyetlen világ ártatlan áldozatait legalább százmillióra becsülik világszerte, Közép- és Kelet-Európában pedig ez a szám több milliót tesz ki.

1944-ben az akkor 172 ezer négyzetkilométeres területű Magyarországról mintegy egymillió embert hurcoltak szovjet fogságba, közülük 650 ezren voltak hadifoglyok, több mint háromszázezer embert pedig ítélet nélkül, ártatlan civilként vittek el – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott, Közép-Európában a kommunizmusról már múltként beszélhetünk, de még vannak országok, ahol ez a világ él és létezik, ezért jogos a kérdés: biztonságban érezhetjük magunkat?

Harminchárom évvel a rendszerváltás után vajon egy letűnt rendszerről beszélhetünk végre, vagy fennáll a veszélye, hogy nem olyan brutális formában és más köntösben, de ismét egy szépnek, újnak hazudott világ kapujában állunk?

– tette fel a kérdést Latorcai Csaba. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azt hangoztatta, hogy az intézmény elkötelezett az Isten, haza, család hármas egységének védelme mellett, amelyek olyan értékek, amelyeket a kommunisták megpróbáltak eltörölni.

Ezért döntöttek úgy, hogy támogatják a kommunizmus bűneinek feltárását a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága – ezen keresztül pedig a Gulág- és Gupvikutató Intézet – munkáját – közölte a főigazgató.

Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, a Gulág- és Gupvikutató Intézet igazgatója arról beszélt, a lágerben bebizonyosodott, hogy akinek voltak társai, szövetségesei, kapcsolatai, nagyobb eséllyel tudott életben maradni, ezért fontos manapság is az egyéni érdekek helyett a családokat, a közösségeket erősíteni.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója azt mondta, a kommunizmus történetének feltárása egy soha véget nem érő munka, amelyre óriási igény van a társadalom részéről is.

(MTI)

A címlapképen Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára expozét tart az állami projektértékelői jogviszonyról szóló, valamint egyes kapcsolódó törvények módosítását célzó javaslat vitájában az országgyûlés plenáris ülésén 2023. április 13-án.
MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre