Ursula von der Leyen: Bosznia-Hercegovina jövője az EU-ban van

Bosznia-Hercegovina jövője az Európai Unióban van, és Brüsszel határozottan támogatja Szarajevó európai útját – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Szarajevóban.

Leszögezte, hogy az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina együttműködése eddig is kiváló volt, egyben reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így lesz. Hozzátette: ahhoz, hogy Bosznia-Hercegovina előrehaladást tudjon elérni, egységre, azonos elvekre van szükség az országban.

Ursula von der Leyen rámutatott, hogy a boszniai gazdaság az uniós átlagnak csupán a 35 százalékát éri el, nagyon sok kihasználatlan lehetőség van az országban. Ezért is döntött úgy az Európai Unió, hogy új növekedési tervvel áll elő a Nyugat-Balkán számára. Arra is szükség van azonban -folytatta -, hogy a térség is egységes piacot alakítson ki, amelyet így könnyebb lesz az európai piac számára is megnyitni.

Borjana Kristo boszniai miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a csatlakozási tárgyalások megnyitása Brüsszel és Szarajevó között hozzájárulhatna ahhoz, hogy az ország stabil és fejlődő államként tudjon megerősödni.

Bosznia-Hercegovina 2016 februárjában nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, és 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státust.

(MTI)

A címlapképen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa beszédet mond az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre