Robert Fico szerint Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik

Robert Fico új szlovák miniszterelnök közölte az Európai Unió többi vezetőjével, hogy az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós uniós támogatásnak garanciákat kell tartalmaznia arra vonatkozóan, hogy Kijev mire és hogyan használják fel az összeget, az uniós pénzeket nem sikkasztják el – írja a Reuters.

Robert Ficót szerdán nevezték ki negyedszerre miniszterelnöknek, miután a választásokon ígéretet tett arra, hogy megszünteti az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. A Smer–SD párt vezetője tegnap egy nyilatkozatban így fogalmazott: 

Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik, ezért a pénzügyi támogatást olyan garanciákhoz kötjük, amelyek szerint az európai, köztük a szlovák pénzeket nem fogják ellopni

A szlovák miniszterelnök leszögezte, nem fogja támogatni az uniós mezőgazdasági alapok csökkentését. Hozzátette, a megnövelt uniós költségvetésnek növelnie kell a versenyképességet, és küzdenie kell az illegális migráció ellen. Robert Fico kijelentette, kész támogatni azt az elképzelést, amelynek értelmében Pozsony hozzájárulását 400 millió euróval növelik az EU költségvetéséhez a következő négy évben.

Szerinte a Kijevnek nyújtott uniós támogatás egy részét Szlovákia infrastruktúrájának felújítására kellene fordítani az Ukrajnával közös keleti határ mentén, valamint az Ukrajna helyreállításában részt vevő szlovák vállalatok támogatására. 

A címlapképen Robert Fico interjút ad a SMER győzelme után. Fotó: Facebook/Robert Fico

Iratkozzon fel hírlevelünkre