Azbej Tristan: Az ukrajnai háború a térségünket érintő legnagyobb kihívás

Béke, bővítés, összeköttetés – ezeket az értékeket képviselte Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a Facebook- oldalán közölt beszámolója szerint az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) keddi plenáris ülésén, hangsúlyozva: a térségünket érintő legnagyobb kihívás az ukrajnai háború.

Azbej Tristan az EUSDR megvalósításáért felelős miniszterek szlovéniai találkozója után azt írta közösségi oldalán, hogy a legfontosabb most a béke megteremtése és az életek megmentése. A találkozón ismertette a magyar kormány álláspontját annak fontosságáról, hogy háborús eszkaláció helyett azonnali tűzszünetre lenne szükség.

Mi a szolidaritásunkat nem pusztító fegyverek szállításával fejezzük ki, hanem Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította a háború kárvallottjainak megsegítésére

– tette hozzá. Magyarország felismerte, hogy nemcsak az ország, hanem a Duna Régió, sőt egész Európa alapvető érdeke a nyugat-balkáni országok uniós felvétele és integrációja. Ezen országok csatlakozásával az Európai Unió erősödne, ezért szorgalmazza Magyarország a csatlakozási folyamat felgyorsítását – írta.

Azbej Tristan kitért arra, hogy Magyarország sokat tesz az összeköttetés erősítéséért is. Idén már átadtak egy hidat az Ipoly folyón Magyarország és Szlovákia között, és további hidak készülnek el az év végéig. Javában zajlik vasúti vonalak villamosítása Románia és Szerbia irányába, szénhidrogén-csővezetékeinket és villamosenergia-hálózatunkat számos beruházással kapcsoltuk és kapcsoljuk össze a szomszédos országok infrastruktúrájával – sorolta.

Egész Európa érdeke, hogy a Duna menti országok térsége megerősödjön

– írta az államtitkár, hozzátéve: ez rajtunk, magyarokon biztosan nem fog múlni.

A címlapképen Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelõs államtitkára beszédet mond a Jordániában menekültként élõ üldözött keresztények kézmûves termékeit árusító adománybolt megnyitóján a budapesti Piarista Gimnázium épületében 2022. március 22-én.
MTI/Soós Lajos

Iratkozzon fel hírlevelünkre