Őrizetbe vettek két tunéziait Párizsban a brüsszeli merénylettel összefüggésben

Őrizetbe vettek Párizsban két tunéziai állampolgárt a múlt heti brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelynek során egy tunéziai iszlamista merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót – közölte kedden a francia terrorelhárítási ügyészség.

A tájékoztatás szerint a két ember ellen hétfőn eljárást indított egy vizsgálóbíró Párizsban terrorcselekmény és terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt.

Mindkét gyanúsított tunéziai állampolgár, a párizsi régióban él, egyikük negyven, a másik ötven év körüli. A fiatalabb csaknem húsz éve Párizsban él, és határozottan tagadja a vádakat – közölte ügyvédje az AFP hírügynökséggel.

“Semmi közbe se közelről, se távolról a merénylethez” – mondta Souleymen Rakrouki, akinek a merénylő “régóta ismert barátja, de nem látta rajta a radikalizálódás jeleit”. Soha nem tudott volna elképzelni egy ilyen akciót (tőle) – hangsúlyozta a védő.

A másik gyanúsított védői nem kívánták kommentálni a vádemeléseket.

A terrorelhárítási ügyészség szerint az eljárás fogja feltárni, hogy a két gyanúsított milyen kapcsolatban állt a brüsszeli merénylet elkövetőjével, a 46 éves tunéziai származású iszlamista támadóval, Abdesalam Lassouddal, aki 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 éves büntetését töltötte.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet azonban soha nem hajtottak végre. A támadót múlt kedden lelőtte a belga rendőrség.

Az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe csütörtökön Franciaországban, de kettőt szabadon engedtek.

(MTI)

A címlapkép illusztráció.

Iratkozzon fel hírlevelünkre