Októberben tovább romlott Németország összesített gazdasági teljesítménye

Októberben a vártnál valamelyest jobban alakult a német feldolgozóipar teljesítménye a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján, a szolgáltatóipar teljesítményének romlása azonban a kompozit index értékét is lejjebb húzta így az összesített gazdasági teljesítmény tovább romlott.

A felmérés előzetes értékei alapján a feldolgozóipari BMI 40,7 pontra, öt havi csúcsra emelkedett az előző havi 39,6 pontról a várt 40,0 pont helyett. A szolgáltatóipari BMI 48,0 pontra esett vissza 50,3 pontról a várt 50,0 pont helyett. A kompozit BMI így 46,4 pontról 45,8 pontra csökkent.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A feldolgozóiparban az új megrendelések csökkenése, bár még mindig erőteljes, június óta a legkevésbé csökkent, a létszámleépítés üteme viszont 2020 októbere óta a leggyorsabb volt.

A gazdaság egészére, a feldolgozóiparra és a szolgálatóiparra vonatkozóan az új megrendelések beérkezése összességében 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben csökkent, miközben a teljesítésre váró megrendelések állománya csökkent. A munkahelyek száma három év óta szeptemberben csökkent először, majd ennek üteme októberben felgyorsult. A gazdasági szereplők pesszimisták a kilátásokat illetően.

(MTI)

Címlapkép forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre