Kovács Péter: Az oktatás az egyik legjobb eszköz arra, hogy jobbá tegyük a világot 

A hazájukban kisebbségben élő keresztény közösségek számára a világ számos pontján a szülőföldön való boldogulás érdekében elengedhetetlen az, hogy a fiatal nemzedékek megfelelő felsőfokú oktatásban részesüljenek. Ezért 2017-ben elindult az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak (ÖKF), amely szerves része a Hungary Helps-nek. 

Az idei ösztöndíjprogram tanévnyitóját a Pasaréti Páduai Szent Antal Templomban tartották meg október 20-án. Az esemény szentmisével kezdődött, amely után Kovács Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója beszédében köszöntötte azokat, akik az ösztöndíjprogram keretében ebben az évben Magyarországra érkeztek, amely programra egyedi küldetésként tekint a magyar kormány, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik elkötelezettek tudásuk bővítése iránt. 

Kiemelte, hogy nem csak úgy beszél hozzájuk, mint fiatalokhoz, hanem olyan keresztényekhez is, akiknek a szülőföldjükön nehézségekkel, üldöztetéssel is szembe kell nézniük, azonban azzal a tudással, amit itt megszereznek, hasznos tagjává válhatnak a közösségüknek – a program küldetése, hogy ebben segítsen. 

Hozzátette, hogy ők azok a fiatalok, akik igazán megérthetik, hogy mi folyik a világban, milyen konfliktusokkal, kihívásokkal, háborúkkal, pusztítással kell szembenézni. 

„Hiszem, hogy az oktatás az egyik legjobb eszköz arra, hogy a világot jobb hellyé tegyük” – jelentette ki.   

Ismertette, hogy az idei már az ötödik éve az ösztöndíjprogramnak. Amikor elkezdték, még nem is reménykedhettek abban, hogy ilyen messzire jutnak, hiszen ma már 240, tizenegy különböző országból érkező fiatal tanul tizenöt egyetemen. A diákok alap-, mester- és doktori képzésekben vehetnek részt, és már van olyan fiatal, Francis Wanjohi Kimeo, aki a PhD-címét is megszerezte, és megosztotta gondolatait a lehetőségről. 

A ösztöndíjprogram a Hungary Helps szerves részét képezi, és célja, hogy lehetőséget biztosítson felsőfokú tanulmányok folytatására magyarországi képzési helyeken olyan, a világ válságrégióiban élő keresztény fiatalok számára, akiknek hazájában a keresztények vallási üldöztetésnek, fenyegetésnek vannak kitéve vagy a szabad vallásgyakorlásban korlátozást szenvednek el. 

Az ösztöndíjprogram további célja az is, hogy ezáltal hozzájáruljon a hazájukba visszatérő szakemberek társadalmi megbecsültségének növekedéséhez, valamint ezen közösségek szülőföldjükön történő boldogulásához.

Fotók: Vasárnap.hu/Tóth Fanni

Iratkozzon fel hírlevelünkre